Annons

Expert: Lukasjenko bryr sig bara om att göra nära kretsen rikare

Protesterna ökar i Belarus. EU skärper nu kritiken mot president Aleksandr Lukasjenko, samtidigt som Ryssland ger honom sitt stöd.

Trots problemen ser Östeuropaexperten Anders Åslund en ljus framtid för landet - under ny ledning.

EU skärper nu kritiken mot president Aleksandr Lukasjenko.
EU skärper nu kritiken mot president Aleksandr Lukasjenko.Foto:TT

Protesterna växer efter förra helgens presidentval, där Aleksandr Lukasjenko sa sig ha vunnit med 80 procent av rösterna. Söndagens massdemonstration med uppemot 200.000 deltagare i huvudstaden Minsk följdes på måndagen av en generalstrejk bland annat i en bilfabrik som presidenten besökte.

Hans enda motkandidat, Svetlana Tichanovskaja, säger sig vara redo att leda landet.

”Ödet placerade mig vid frontlinjen i en konfrontation med despoti och orättvisa. Jag är redo att ta ansvar och agera som nationell ledare under denna period.”, säger hon i en video från Litauen, dit hon har flytt, enligt nyhetsbyrån TT.

Men Aleksandr Lukasjenko vägrar släppa makten.

”Vi har redan hållit val. Om ni inte dödar mig så blir det inget nytt val”, säger han enligt nyhetssajten tut.by uppger TT.

I helgen höll han telefonöverläggningar med Vladimir Putin. Trots de senaste årens spricka mellan länderna säger den ryska presidenten nu vara beredd att stödja Belarus regim militärt om det behövs, uppger nyhetsbyrån Reuters.

På onsdagen ska EU-ledarna diskutera läget i Belarus, uppger Europeiska rådets ordförande Charles Michel. Han gav samtidigt sitt stöd för demonstranterna.

Belarus har behållit en statsdominerad ekonomi som har stagnerat sedan 2012, enligt Östeuropaexperten Anders Åslund.

”Lukasjenko, som har haft makten sedan 1994, har inte brytt sig om något annat än att behålla kontrollen och göra hans familj och en nära krets av kumpaner rikare”, skriver Anders Åslund, rådgivare på Atlantic Council, i en kommentar för sajten Project Syndicate. 

Han ser ändå hopp för Belarus efter Lukasjenko. Bland fördelarna är det bästa skolsystemet och den bästa administrationen, inklusive oberoende centralbank, bland de forna Sovjetrepublikerna. Det har bland annat gett en stor mjukvaruindustri. Dessutom har landet liten utlandsskuld, bara 29 procent av BNP, eftersom man inte har fått utlandslån.

”Belarus är välpositionerat för att klara övergången till en funktionerande marknadsekonomi. Under ny ledning skulle landet kunna locka tillräcklig internationell finansiering för att behålla makroekonomisk stabilitet, och dess högutbildade och mycket disciplinerade arbetskraft skulle äntligen kunna leva upp till sin potential”, skriver Anders Åslund.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Sund AffärsbyråAnnons

Sund Affärsbyrå erbjuder affärsjuridiska tjänster med långsiktighet och trygghet i fokus

Fr.v: Tomas Öberg, Peter Rangemo, Bo Svensson.
Fr.v: Tomas Öberg, Peter Rangemo, Bo Svensson.

Med 40 års spetskompetens inom såväl skatterätt, arvsfrågor och bolagsbildning som förvaltning, likvidationer och fusioner är Sund Affärsbyrå den självklara partnern och rådgivaren inom affärsjuridik och affärsutveckling. I sina affärsområden stöttar byrån kunderna med trygga och långsiktiga helhetslösningar.

När Stockholmsbaserade Sund Affärsbyrå startades 1980 var det med huvudsaklig inriktning på skatterätt, men under de gångna decennierna har företaget både haft en kraftig tillväxt och vidareutvecklat sin verksamhet. Bo Svensson, VD, är övertygad om att den tydliga framgången har sin grund i att man i alla situationer utgår från vilka möjligheter som finns, snarare än vilka problem som kunden står inför. 

– Vi är proaktiva och inleder med att granska kundens förutsättningar utifrån deras synvinkel och potential. Utifrån den granskningen drar vi slutsatser om hur vi kan skapa bästa möjliga lösning för kunden. Detta arbetssätt skiljer oss från många andra affärsjuridiska byråer som fokuserar på problemen.

”Den digitala affärsbyrån”

Ett digitalt förhållningssätt fordrar flexibla och progressiva arbetsmetoder för att hålla sig uppdaterad på den tekniska och digitala utvecklingen. Sund Affärsbyrå excellerar redan inom detta område, något som den rådande Coronakrisen har gett ett tydligt kvitto på. 

– Vi har länge arbetat digitalt och vi kallar oss till och med för ”den digitala affärsbyrån”. Inte nog med att det förenklar för kunden, utan det innebär snabbare och effektivare processer även för oss.  I nuläget sköter vi exempelvis nästintill alla våra kunders deklarationer och årsredovisningar digitalt, berättar skattekonsulten Peter Rangemo.

Trygghet genom hela resan

Det som i synnerhet utmärker Sund Affärsbyrå är dock deras höga kompetens. Byråns ekonomitjänster underlättar både i det dagliga ekonomiarbetet och i redovisnings- och bokslutssammanhang. Tack vare djupa kunskaper om sekretessen i kombination med flera decenniers expertis inom skatteområdet är byrån van vid att upprätta och kontrollera deklarationer och skatteupplägg. Bo Svensson konstaterar att det i förlängningen handlar om konstruktiv samverkan och om att vara en pålitlig affärspartner som kunderna kan känna sig trygga med genom hela sin affärsresa. 

– Många av de kunder vi började samarbeta med för 40 år sedan har vi med oss än idag. Vi utvecklas sida vid sida, tack vare vår förståelse för deras verksamhet. Det innebär att vi kontinuerligt bidrar till att stärka deras tillväxt och lönsamhet.

Unika affärslösningar

Under åren har Sund Affärsbyrå hanterat allt från att upprätta bouppteckningar och förvalta bolag till hundratals likvidationer och fusioner. Planerna för framtiden är att växa med tio till femton procent per år för att fortsätta vara en given samarbetspartner till, i synnerhet, små och mellanstora företag. 

– Många unga företag saknar kompetensen som krävs för att med rätt förutsättningar driva sin affärsutveckling. Varje bolag är unikt och våra affärslösningar utgår från dessa specifika förutsättningar för att bidra till att skapa eller vidareutveckla produkter och tjänster. Sund Affärsbyrå är en helhetslösning, avslutar redovisningsansvarig Tomas Öberg.

Läs mer om Sund Affärsbyrå

Fakta om Sund Affärsbyrå

Sund Affärsbyrå är en pålitlig affärspartner som ser kundens möjligheter och har deras långsiktiga affärsutveckling i fokus. Genom kompetent och anpassad rådgivning inom ekonomi och affärsjuridik skapar byrån trygghet för uppdragsgivarna i deras affärsutveckling. 

 

Mer från Sund Affärsbyrå

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sund Affärsbyrå och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?