Annons

Expert: Kinberg Batra saknade stöttande gäng

Anna Kinberg Batra saknade ett nära gäng som slöt upp när det blåste.
Det anser organisationspsykologen Lars Einar Engström, som tror att Anna Kinberg Batra kan se fram emot tunga poster i näringslivet — om hon vill.

Efter en vecka av växande krav på avgång inom Moderaterna meddelade Anna Kinberg Batra att hon lämnar partiledarposten.

Lars Einar Engström, som bland annat föreläser och arbetar som rekryteringskonsult och med jämställdhetsfrågor, säger att en orsak till Anna Kinberg Batras fall är att hon inte hade en tydlig grupp förtrogna som stöttade henne när det började blåsa.

Reinfeldts "grabbgäng" med Anders Borg, Sven Otto Littorin och Per Schlingmann — var enligt Engström "mycket mer förberedda på att försöka göra något helt nytt och stöttade varandra till 100 procent".

Det är också ganska vanligt när man tittar på organisationer och företag. En man som får en tung post, vd eller koncernchef och liknande, tar ofta med sig "grabbarna", vilket kvinnor oftast inte gör, säger Engström.

Konsekvensen enligt honom är att Anna Kinberg Batra allt oftare framstått som ensam när krisen förvärrats.

Könet påverkade

I efterspelet av Kinberg Batras avgång har också diskussionen uppstått om hennes fall påverkades av att hon är kvinna. Partikollegan Mikael Odenberg skriver på Facebook att han delvis tror att hon slog i glastaket: "I vart fall har Annas publika uppträdande och kommunikativa förmåga ibland recenserats på ett sätt som jag tror skulle ha besparats en man."

Det går inte utan vidare att slå fast att hon åkte ut för att hon var kvinna. Men både forskning och min egen erfarenhet är att kvinnor bedöms annorlunda, säger Lars Einar Engström, och nämner att en kvinna ofta bedöms för sin person och utseende snarare än prestationen.

Han jämför Kinberg Batra med statsminister Stefan Löfven (S).

Det man sagt om Anna Kinberg Batra är att hon varit otydlig, och nästan sur, och inte svarat på journalisters frågor. Men otydlig, det är ju Löfvens mellannamn, är det någon som varit otydlig är det han. Men Löfven kritiseras inte på samma sätt.Krav på man

En annan genusaspekt är hur en organisation reagerar vid en kris. Normalt uppskattas egenskaper som ett demokratiskt ledarskap, jobba för konsensus och att lyssna in medarbetare. Men när det krisar ropar folk efter någon som pekar med hela handen.

Då kommer det här kravet, nu måste vi ha en "riktig karl", säger han.

Om Moderaterna väljer en man som efterträdare till Kinberg Batra riskerar partiet en skadlig debatt om det är möjligt för en kvinna att ha den högsta partiposten.

Lars Einar Engström säger också att det är skillnad på när en man och en kvinna inte passat på en viss post.

Om jag rekryterat en man till en post och det inte funkat så säger man ofta "det var fel kille". Men om jag rekryterat en kvinna och hon misslyckats på något vis säger de "ja du ser, tjejer klarar inte de här uppgifterna". Kvinnor blir ofta representanter för hela könet, medan mannen bara är sin egen.

För Anna Kinberg Batra ser framtiden ljus ut, tror Lars Einar Engström. Flera av de egenskaper som hon stundtals fått kritik för som politiker, att hon anses allvarlig och sällan glad, uppskattas i näringslivet. Han tror att jobb som kan bli aktuella utanför politiken är styrelseuppdrag, leda någon organisation eller inom lobbying och pr.

De kommer att vara mycket intresserade av henne, det skulle förvåna mig om hon inte redan fått ett antal kontakter, säger Engström.

Innehåll från DeelAnnons

Distansrevolutionen ställer nya krav på chefer

Daniel Eisenberg är Sverigechef på Deel.
Daniel Eisenberg är Sverigechef på Deel.

Det sker en distansrevolution inom arbetslivet.

Den nya verkligheten är en utmaning för chefer och arbetsledare.

– Digitala verktyg och onboarding blir mycket viktigare, säger Daniel Eisenberg, Sverigechef på Deel.

Läs mer om hur du anställer talanger utomlands 

Daniel Eisenberg är Sverigechef för Deel, ett bolag som underlättar att anställa globalt. Genom sitt arbetsliv har han blivit expert på att jobba på distans, och nu jobbar han på ett företag som aktivt valt strategin att inte ha några fysiska kontor, något som rimmar väl med affärsidén.

Daniel Eisenberg sitter själv i Nairobi, Kenya, dit han flyttat med familj och fru.

Han leder ett team som som i dag sitter i Sverige, Danmark, Finland, Dubai, Italien, Spanien och Ukraina. Snart kommer även delar av teamet att befinna sig i Kapstaden för att komma bort från den nordiska vintern, utan att hamna i fel tidzon.

– Jag önskar att jag haft den möjligheten när jag var ung. Det hade underlättat att kunna foga samman frihetsdrömmarna om resande med arbetslivet, säger Daniel Eisenberg.

Flera undersökningar visar att chefer oroar sig för att distansarbete påverkar resultat negativt. Det är inget Daniel Eisenberg märkt av.

– De anställda äger sin egen tid, det ger en känsla av ansvar. Jag upplever också att de blir mer effektiva, säger han.

Tänk om kring kulturbygget

Ytterligare en aspekt som lyfts som problematisk med distansarbete är att arbetsplatskulturen blir lidande, vilket kan leda till att anställda känner mindre lojalitet mot företaget.

– Det är klart det finns utmaningar med att bygga kultur när man inte gnuggar arm vid kaffemaskinen varje dag. Men det finns många digitala verktyg att jobba med, och om företaget inte lägger stora summor på kontor går det ju bra att lägga dem på resor så att anställda får träffas på regelbunden basis ändå.

Deel erbjuder företag som samarbetar med dem kontorsplatser, boende, kontorsutrustning levererad var som helst i världen, diverse ”plugins” på sociala kanaler, och digitala verktyg som underlättar distansarbete.

Daniel Eisenberg menar att en strukturerad onboarding där tydliga förväntningar och krav etableras är vitala för en fungerande ”remote first-policy”. Eftersom det sociala inte sker spontant behöver företaget även hitta sätt att se till att kollegor möts utanför de digitala jobbavstämningarna.

– Varannan vecka blir jag ihopmatchad med en kollega jag inte känner på Slack. Det kan vara någon i Indien, Israel eller USA och så ses vi 15 minuter. Vi kanske inte blir bästisar, men jag får en överblick över hur de har det i dag, och hur deras vanligaste utmaningar ser ut.

Viktigt med spontana digitala möten

Daniel Eisenberg checkar in med anställda regelbundet, bara för att kolla läget, säga hej eller ge lite positiv feedback på något arbetsrelaterat. Han menar att det går att ha en empatisk ledarstil, även på distans.

– I början när jag gjorde det märkte jag att många, särskilt de juniora, blev lite nervösa och frågande. Så jag är väldigt tydlig med att när jag ”poke:ar” dig så är det aldrig för att leverera dåliga nyheter, det är bara för att kolla hur du mår.  

Läs mer om hur du anställer talanger utomlands 

 

Mer från Deel

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Deel och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera