ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Expert: ”Glasklar intressekonflikt”

  • Foto: Christine Olsson/TT

Samtidigt som Maria Wetterstrand ledde regeringens utredning om bioflygbränsle satt hon i styrelsen för ett bolag som utvecklar miljövänliga drivmedel.

”Jag tycker det är en glasklar intressekonflikt”, säger Louise Brown, ordförande för Transparency international Sverige.

I måndags presenterade det tidigare MP-språkröret Maria Wetterstrand en utredning om att få in mer biobränsle i flygindustrin. Senare under dagen publicerade sajten Samhällsnytt uppgifter om hennes roll som styrelseordförande och aktieägare i företaget Cortus Energy.

Företaget utvecklar mer miljövänliga bränslen och har bland annat tagit emot nästan 400.000 kronor av Energimyndigheten för att utveckla biobränsle till flygplan.

Maria Wetterstrand har sagt att hon inte ser någon intressekonflikt.

”Jag har varit öppen och transparent samt redovisat alla mina kringengagemang från början tydligt inför att jag för ett år sedan blev utsedd till statlig utredare. Miljödepartementet har inte haft några invändningar”, sade hon till Di.

I en kommentar till Sveriges Radios Ekot skriver miljödepartementets expeditions- och rättschef, Lena Ingvarsson, att departementet hade kunskap om Wetterstrands engagemang i företaget, men inte betraktade det som en jävssituation.

Louise Brown, ordförande för antikorruptionsorganisationen Transparency international i Sverige, tycker departementet har en hel del att förklara.

”Jag tycker det är en glasklar intressekonflikt att hon som utredare samtidigt har aktieinnehav och är styrelseledamot inom samma verksamhetsområde”, säger hon.

”Jag tycker det låter väldigt konstigt att man inte är partisk i den här typen av situation.”

Louise Brown anser att regeringskansliet behöver se över sina rutiner.

”Är processerna robusta? Är personerna som tar beslut tillräckligt kompetenta?”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer