1515
Annons

Expert: Ett steg närmare åtal för Trump

Uppgifterna om att den förre presidenten Donald Trump kände till att folkmassan den 6 januari 2021 var beväpnad skakar om USA.

”De här uppgifterna är de mest allvarliga hittills under kongressförhören”, säger Jan Hallenberg, forskningsledare vid Utrikespolitiska institutet (UI).

Foto:MANDEL NGAN

Cassidy Hutchinson, assistent till stabschef Mark Meadows, berättar i det senaste förhöret i kongressens utredning av attacken på Kapitolium att både Trump och Meadows förstod att det kunde bli våldsamt.

”Det finns väldigt starka indicier på att de visste om hur mycket vapen som fanns redan klockan tio på förmiddagen, och att de absolut inte gjorde någonting för att minska risken för väpnade konfrontationer. Det är väldigt allvarligt, att presidenten och hans närmaste medarbetare inte försöker förhindra våld”, säger USA-experten Jan Hallenberg. 

Hutchinson säger också i vittnesmålet att Trump försökte ta kontroll över ratten i presidentbilen för att bli körd av Secret Service till sina anhängare vid kongressbyggnaden. Uppgiften – som Hutchinson fått i andra hand – tillbakavisas av en Secret Service-källa, rapporterar CNN.

Hallenberg påpekar att juridiska experter i USA ser den nya informationen som ett steg närmare ett åtal mot Trump.

”Om det kan beläggas att presidenten visste om att det fanns en beväpnad mobb, som var redo att ta till vapen för att ändra kongressens tjänsteutövning, utan att försöka stoppa det, då är det ett brott.”

I slutändan är det upp till justitiedepartementet att väcka åtal.

Vad kan det bli för andra konsekvenser för Trump?

”De som ogillar Trump hoppas på att det här ska medföra att han inte kan ställa upp i nästa val, åtminstone inte som en seriös kandidat. Trump har en skara som håller på honom i alla läger, och en skara republikaner som ogillar hans beteende men gillar hans politik. Jag tror att den andra gruppen kommer att avstå från att stödja honom”, säger Hallenberg. 

Enligt Jan Hallenberg är det bara Watergateförhören på 1970-talet som är jämförbara under efterkrigstiden.

Bland tidigare vittnesmål lyfter Hallenberg fram att Trump en kort tid före den 6 januari ska ha försökt ersätta den dåvarande justitieministern Jeffrey Rosen med den okände Jeffrey Clark. Försöket misslyckades när Rosen och flera andra toppar på justitiedepartementet hotade med att avgå.

”Det är bland det mest slående och skadliga för Trump som har kommit fram.”

Oljekraftverket i Karlshamn igång

Oljekraftverket i Karlshamn är i drift sedan en vecka tillbaka på grund av brist på planerad elproduktion i södra Sverige, rapporterar Aftonbladet med hänvisning till Uniper som driver anläggningen.

Foto:Johan Nilsson/TT

Varje timme sedan en vecka tillbaka bränns cirka 70.000 liter olja i timmen i Karlshamnsverket som används som en reservanläggning.

”Vi har kört ganska regelbundet den senaste veckan. Det har att göra med den effektsituaton som vi har i Södra Sverige i dag, och som Svenska kraftnät har gått ut och berättat om också”, säger Torbjörn Larsson, presskontakt på Uniper, till Aftonbladet.

Enligt honom kommer oljan från Preems raffinaderi i Lysekil.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera