ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Presidentvalet i USA

Expert: Donald Trumps tid i Vita huset riskerar bli kort

Donald Trump kan ställas inför riksrätt och tvingas bort.
Den analysen gör den amerikanske professorn Allan Lichtman, en av få experter som förutspådde affärsmannens valvinst.

Donald Trumps valseger hyllas av marknaden samtidigt som flera experter påpekar att många problem omgärdar honom.

"Det är möjligt att skandaler orsakar en massiv distraktion", skriver  Ian Bremmer på analysföretaget Eurasia i en rapport.

Han påpekar att flera av Donald Trumps familjemedlemmar spelar en stor roll inom den grupp som ansvarar för överlämningen av Vita huset. Samma familjemedlemmar ska ansvara för en oberoende drift av hans affärsimperium.

Till detta kan läggas sexskandaler, och det dryga dussin kvinnor som har anklagat Donald Trump för övergrepp. Frågetecken över relationen till Ryssland och Vladimir Putin, som anklagas för att ha påverkat valrörelsen genom dataintrång, är ett annat exempel.

Om ett par veckor börjar dessutom rättegången kring det skandalomsusade lärosätet Trump University, som har stämts av besvikna studenter. Det bäddar för motsättningar som kan pröva Donald Trump omvittnat volatila humör.

"Det finns vissa delar av hans temperament som inte tjänar honom väl om han inte rättar till dem", varnade Barack Obama i en presskonferens.

Allan Lichtman är professor i politisk historia, och undervisar vid American University i Washington. Han var, tillsammans med Uppsalaprofessorn Axel Hadenius, en av få experter som förutspådde en Trumpseger.

Nu varnar han för att Trumptiden i Vita huset kan bli kort:

"Jag tänker göra en annan förutsägelse", sa Allan Lichtman i dagarna till Washington Post.

"De vill inte ha Trump som president. Det beror på att de inte kan kontrollera honom. Han är inte pålitlig", säger han med hänvisning till det republikanska partietablissemang som så många gånger har stångats med affärsmannen under valrörelsen.

Många konservativa ser istället ett bättre alternativ i den blivande vicepresidentkandidaten Mike Pence. Han är en klassisk republikan, om än inom den mer kristet präglade falangen.

"Jag är ganska säker på att Donald Trump kommer att skapa någon anledning för riksrätt, antingen genom att göra någonting som hotar nationens säkerhet - eller någonting som hjälper hans egna plånbok", säger Allan Lichtman.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies