Annons

Expert: Donald Trumps tid i Vita huset riskerar bli kort

Donald Trump kan ställas inför riksrätt och tvingas bort.
Den analysen gör den amerikanske professorn Allan Lichtman, en av få experter som förutspådde affärsmannens valvinst.

Donald Trumps valseger hyllas av marknaden samtidigt som flera experter påpekar att många problem omgärdar honom.

"Det är möjligt att skandaler orsakar en massiv distraktion", skriver  Ian Bremmer på analysföretaget Eurasia i en rapport.

Han påpekar att flera av Donald Trumps familjemedlemmar spelar en stor roll inom den grupp som ansvarar för överlämningen av Vita huset. Samma familjemedlemmar ska ansvara för en oberoende drift av hans affärsimperium.

Till detta kan läggas sexskandaler, och det dryga dussin kvinnor som har anklagat Donald Trump för övergrepp. Frågetecken över relationen till Ryssland och Vladimir Putin, som anklagas för att ha påverkat valrörelsen genom dataintrång, är ett annat exempel.

Om ett par veckor börjar dessutom rättegången kring det skandalomsusade lärosätet Trump University, som har stämts av besvikna studenter. Det bäddar för motsättningar som kan pröva Donald Trump omvittnat volatila humör.

"Det finns vissa delar av hans temperament som inte tjänar honom väl om han inte rättar till dem", varnade Barack Obama i en presskonferens.

Allan Lichtman är professor i politisk historia, och undervisar vid American University i Washington. Han var, tillsammans med Uppsalaprofessorn Axel Hadenius, en av få experter som förutspådde en Trumpseger.

Nu varnar han för att Trumptiden i Vita huset kan bli kort:

"Jag tänker göra en annan förutsägelse", sa Allan Lichtman i dagarna till Washington Post.

"De vill inte ha Trump som president. Det beror på att de inte kan kontrollera honom. Han är inte pålitlig", säger han med hänvisning till det republikanska partietablissemang som så många gånger har stångats med affärsmannen under valrörelsen.

Många konservativa ser istället ett bättre alternativ i den blivande vicepresidentkandidaten Mike Pence. Han är en klassisk republikan, om än inom den mer kristet präglade falangen.

"Jag är ganska säker på att Donald Trump kommer att skapa någon anledning för riksrätt, antingen genom att göra någonting som hotar nationens säkerhet - eller någonting som hjälper hans egna plånbok", säger Allan Lichtman.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?