1515

Expert: Brittiska valet öppnar för långsam brexit

Storbritanniens premiärminister Theresa May har misslyckats med att få ett starkare mandat i utträdesförhandlingarna. Advokaten och Storbritannienkännaren Mattias Hedwall säger att det skapar ännu mer osäkerhet, men kan öppna för en mjukare och mer långsam separation.

Mattias Hedwall, partner på advokatbyrån Baker McKenzie.
Mattias Hedwall, partner på advokatbyrån Baker McKenzie.Bild:Baker McKenzie och AP

"Med utgången i valet kommer oron på finansmarknaden, ett svagare pund och vad som kommer att hända med icke-brittisk arbetskraft i alla brittiska företag att bli ännu större”, säger Mattias Hedwall, partner på advokatbyrån Baker McKenzie.

En formell förhandlingsrunda med EU är planerad att starta måndagen den 19 juni.

”Innan dess måste britterna bestämma vilka som skall driva exitförhandlingarna. Efter den veckan kan vi förvänta oss att det blir det tydligare hur framtiden för förhandlingarna ser ut”, säger Mattias Hedwall.

Han tror att EU:s förhandlare är ganska oroliga för hur det ska gå.

”Det har inte blivit lättare efter det här valresultatet. Jag tror också att det nu finns möjlighet att förhandlingarna drar ut på tiden och att britterna söker en mjukare separation över en längre tid om EU är villigt att gå med på det”, säger Mattias Hedwall.

Han tror däremot inte på spekulationer om att valresultat kan leda till att Storbritannien skulle försöka återkalla uppsägningen av artikel 50 och utträdet ur EU.

”Fortfarande har de största partierna varit för brexit. Valutgången betyder nog snarare att själva separationen tar längre tid.”

Han säger att ett omfattande arbete ligger framför Storbritannien.

”Först måste man förhandla fram separationen och sedan, efter brexit, behöver man förhandla fram nya handelsavtal med EU precis som vilket annat land som helst."

Dessutom måste Storbritannien få till handelsavtal med en mängd olika handelspartner som de tidigare har haft avtal med genom EU.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?