Annons

Expert: Attacken hårt slag mot turismen

Attackerna i Sri Lanka kommer att slå hårt mot den viktiga turistsektorn i landet, tror forskaren David Beirman.

”Det här kommer att vara en prövande tid för turismen”, säger han.

Foto:Eranga Jayawardena

Sri Lankas turistsektor har varit på frammarsch sedan inbördeskriget, berättar David Beirman, doktor vid handelshögskolan UTS Business School i australiska Sydney.

Han har skrivit en bok som handlar om hur turismen kan återvända efter en kris, och bland annat studerat situationen i Sri Lanka.

”Sri Lanka har en lång historia av attacker mot turister under kriget mot de tamilska tigrarna mellan 1983 och 2009. Man attackerade ganska ofta hotell och flygplatser, och det dämpade turismen.”

Sedan dess har situationen förbättrats, och fram till påskdagsattackerna uppfattades Sri Lanka som ett relativt säkert resmål.

”Turismen är den tredje största exportinkomsten för Sri Lanka. Så den har verkligen utvecklats de senaste åren, och tillväxten har varit ganska spektakulär. Det har blivit ett favoritresmål för många, bland annat svenskar”, säger han.

Under tidigt 2000-tal hade landet några hundra tusen turister årligen, en siffra som vuxit till 2,3 miljoner förra året. I år var målsättningen och förhoppningen tre miljoner besökare.

”Jag tror tyvärr att man nu inte kommer att komma i närheten av de siffrorna.”

Att självmordsbombarna riktade sig mot bland annat fina hotell får stor påverkan.

”När du har tre större hotell som måltavlor, bland annat Shangri-La, som är ett globalt märke, så har det mycket större påverkan än exempelvis Christchurchattackerna i Nya Zeeland som riktade sin sig på moskéer”, säger Beirman.

Turisthotellen fyller flera, i bland motstridiga, funktioner. De ska både uppfattas som välkomnande och öppna, men samtidigt kännas säkra för gästerna.

”Vad jag förstår så utlöste en av självmordsbombarna sin bomb i kön till frukosten. Det kan vara så att gärningsmannen var en gäst. Det är i så fall inte första gången, det hände i Indonesien vid Jakartabombningarna 2009”, säger han.

Han tror att hotellbranschen kommer att vara tvungen att vidta åtgärder. Det kan bland annat handla om att hotellgäster tvingas passera säkerhetskontroller.

”Turistindustrin och turistmyndigheter måste säkerställa att säkerheten i Sri Lanka, vare sig det är attraktioner eller hotell, kommer att uppgraderas. Mycket av forskningen visar att den främsta oron när turister bestämmer sig var de ska resa är säkerheten. Om man inte snarast visar att man hanterar säkerhetsfrågor kan det minska återhämtningen.”

Sri Lanka kan enligt David Beirman drabbas hårdare än andra turistbesöksmål, som exempelvis London och Paris, som också drabbats av terrordåd.

”Generellt tenderar länder som utfärdar reserekommendationer vara tuffare kring råden för u-länder än i-länder. Om rekommendationen nu är att undvika icke-nödvändiga resor till Sri Lanka så hade det för ett liknande för ett land i väst varit 'var mer vaksam'.”


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?