1515

Expert: Attacken hårt slag mot turismen

Attackerna i Sri Lanka kommer att slå hårt mot den viktiga turistsektorn i landet, tror forskaren David Beirman.

”Det här kommer att vara en prövande tid för turismen”, säger han.

Foto:Eranga Jayawardena

Sri Lankas turistsektor har varit på frammarsch sedan inbördeskriget, berättar David Beirman, doktor vid handelshögskolan UTS Business School i australiska Sydney.

Han har skrivit en bok som handlar om hur turismen kan återvända efter en kris, och bland annat studerat situationen i Sri Lanka.

”Sri Lanka har en lång historia av attacker mot turister under kriget mot de tamilska tigrarna mellan 1983 och 2009. Man attackerade ganska ofta hotell och flygplatser, och det dämpade turismen.”

Sedan dess har situationen förbättrats, och fram till påskdagsattackerna uppfattades Sri Lanka som ett relativt säkert resmål.

”Turismen är den tredje största exportinkomsten för Sri Lanka. Så den har verkligen utvecklats de senaste åren, och tillväxten har varit ganska spektakulär. Det har blivit ett favoritresmål för många, bland annat svenskar”, säger han.

Under tidigt 2000-tal hade landet några hundra tusen turister årligen, en siffra som vuxit till 2,3 miljoner förra året. I år var målsättningen och förhoppningen tre miljoner besökare.

”Jag tror tyvärr att man nu inte kommer att komma i närheten av de siffrorna.”

Att självmordsbombarna riktade sig mot bland annat fina hotell får stor påverkan.

”När du har tre större hotell som måltavlor, bland annat Shangri-La, som är ett globalt märke, så har det mycket större påverkan än exempelvis Christchurchattackerna i Nya Zeeland som riktade sin sig på moskéer”, säger Beirman.

Turisthotellen fyller flera, i bland motstridiga, funktioner. De ska både uppfattas som välkomnande och öppna, men samtidigt kännas säkra för gästerna.

”Vad jag förstår så utlöste en av självmordsbombarna sin bomb i kön till frukosten. Det kan vara så att gärningsmannen var en gäst. Det är i så fall inte första gången, det hände i Indonesien vid Jakartabombningarna 2009”, säger han.

Han tror att hotellbranschen kommer att vara tvungen att vidta åtgärder. Det kan bland annat handla om att hotellgäster tvingas passera säkerhetskontroller.

”Turistindustrin och turistmyndigheter måste säkerställa att säkerheten i Sri Lanka, vare sig det är attraktioner eller hotell, kommer att uppgraderas. Mycket av forskningen visar att den främsta oron när turister bestämmer sig var de ska resa är säkerheten. Om man inte snarast visar att man hanterar säkerhetsfrågor kan det minska återhämtningen.”

Sri Lanka kan enligt David Beirman drabbas hårdare än andra turistbesöksmål, som exempelvis London och Paris, som också drabbats av terrordåd.

”Generellt tenderar länder som utfärdar reserekommendationer vara tuffare kring råden för u-länder än i-länder. Om rekommendationen nu är att undvika icke-nödvändiga resor till Sri Lanka så hade det för ett liknande för ett land i väst varit 'var mer vaksam'.”


Innehåll från FonditaAnnons

Succéfonden som hittar hållbara vinnare

Genom att investera i bolag vars produkter och tjänster minskar globala koldioxidutsläpp och bidrar till den gröna omställningen har fonden Fondita Sustainable Europe skördat stora framgångar. Under de senaste tre åren har den stigit med över 65 procent. Men enligt förvaltaren Marcus Björkstén har man bara skrapat på ytan på en trend som kommer hålla i sig under många år.

– Regeringar, myndigheter och bolag håller på att strama åt sina mål för att bli koldioxidneutrala och 'miljösmarta'. Den trenden kommer accelerera ytterligare under de kommande fem åren och innebära stora investeringar, säger Marcus och fortsätter:

– Bolag som är väl förberedda inför denna kraftiga våg av investeringar kommer sannolikt att åtnjuta en marknad med strukturell tillväxt.

Det är just denna tillväxt som Fondita Sustainable Europe försöker ta tillvara på. Genom att investera i bolag som har produkter eller tjänster som är en del av lösningen på klimat- och miljörelaterade hot, ska fonden långsiktigt avkasta bättre än marknaden. 

Koncentrerad portfölj av ”klimatkämpar”

Fonden förvaltas aktivt enligt Fonditas förvaltningsfilosofi som bland annat går ut på att identifiera bolag med unik marknadsposition, stark ledning och lönsamma och hållbara affärsmodeller. Varje innehav ska ha ett meningsfullt bidrag till avkastningen, varför portföljen är koncentrerad till ett trettiotal europeiska bolag, med tonvikt på Norden. 

Bland fondens toppositioner märks de danska vindkraftsbolagen Vestas Wind och Orstedt samt den norska solenergiproducenten Scatec. Men även mindre kända bolag som ligger tidigt i sin produktutveckling finns i portföljen. 

Till dessa hör det norska miljöteknikbolaget Aker Carbon Capture, det holländska vattenreningsbolaget Ekopak och den brittiska batteritillverkaren Ilika. 

– Vi har en mindre andel av portföljen i bolag som utvecklar innovativa lösningar för att bekämpa klimathotet, men som har en bit kvar att vandra vad gäller produktutveckling. Ilika är ett typexempel. Bolaget utvecklar så kallade 'fast-fast' batterier som är mindre än traditionella bilbatterier, laddas snabbare och är mindre brandfarliga. En sådan produkt skulle naturligtvis vara revolutionerande för elbilsmarknaden, säger Marcus. 

Hållbarhet i fokus

Med tanke på fondens inriktning är det naturligt att hållbarhet blir en central del när förvaltarna utvärderar bolag. Och enligt Björkstén är Fondita Sustainable Europe en av få fonder som placeras i den mest hållbara kategorin enligt EU:s nya taxonomi.  

– Vi tar hållbarhet på största allvar, inte minst då vi är övertygade om att bolag med stark hållbarhetsprofil också tenderar att överprestera på andra områden och därmed bli bra investeringar på längre sikt. 

– I fallet Fondita Sustainable Europe är miljö och samhällsansvar integrerat i affärsmodellerna hos de bolag vi investerar i. Därför placeras fonden också i den mest ambitiösa kategorin enligt EU:s taxonomi. Det är faktiskt väldigt få fonder som klarat av det trots att hållbarhet har varit på tapeten länge, avslutar förvaltaren.  

Läs mer här

Om Fondita Sustainable Europe

Fondita Sustainable Europe är en aktivt förvaltad fond som investerar i bolag vars produkter och tjänster möjliggör en minskning av globala koldioxidutsläpp och som bidrar till att naturresurser använd på ett mer effektivt sätt. Fonden har belönats med såväl det nordiska miljöcertifikatet Svanen som det österrikiska miljöcertifikatet Ecolable. Dessutom har den fått högsta betyg – fem stjärnor – av Morningstar. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fondita och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?