1515

Expanderar i USA: ”En av världens största protesmarknader”

Protesföretaget Lindhe Xtend har växlat upp samt ställt om under pandemin. Trots minskad orderingång har de skrivit på två nya distributörsländer och öppnat ett nytt kontor i USA. 

Christoffer Lindhe berättar att det är från den här soffan som de har sina digitala produktmöten med distributörer runt om i världen.
Christoffer Lindhe berättar att det är från den här soffan som de har sina digitala produktmöten med distributörer runt om i världen.Foto:Anders Andersson

Sedan 2013, då bolaget grundades, har de tagit sig in i runt 18 länder runt om i världen. I juni öppnar företaget ett kontor och lager på en av världens största protesmarknader – USA. Kontoret blir deras första utanför Sverige och då på en marknad som de länge drömt om att ta sig i på. 

”I USA har det allt funnits ett intresse för våra produkter och vi tror att våra snabbkopplingar är perfekta för den amerikanska marknaden eftersom de har en aktiv befolkning”, säger företagets vd Jessika Broström. 

Trots att det nya kontoret inte öppnats än har två amerikanska säljare redan anställts. I november förra året sålde bolaget sina första produkter i landet och i februari levererade de sin största order någonsin till just USA. 

”Amerikaner är generellt sett positiva till att testa nya saker och den ordern var av en helt annan dimension än vad vi haft tidigare”, säger vd:n.   

Sammantaget anser bolaget att de klarat sig bra genom pandemin trots att de drabbats av tydliga pandemieffekter som minskad orderingång, hemmajobb och korttidspermitteringar. 

”Det var inte lätt att öppna ett nytt kontor utan möjligheten att flyga emellan. Sen har länder stängt ner och läkare jobbat fullt ut med coronapatienter, då prioriteras inte protespatienter vilket minskar vår ordergång och gör det svårare för patienter att testa nya proteser”, säger vd:n.

Christoffer Lindhe visar hur deras snabbkopplingar fungerar och berättar att han med hjälp av dessa kan koppla loss fötterna om han till exempel vill byta till ett annat par byxor.
Christoffer Lindhe visar hur deras snabbkopplingar fungerar och berättar att han med hjälp av dessa kan koppla loss fötterna om han till exempel vill byta till ett annat par byxor.Foto:ANDERS ANDERSSON ANDERS@FOTOGRAFHALMSTAD.SE

”Jag brukar uppmana andra amputerade att testa en produkt hemma för att känna efter om den funkar för dig. Som amputerad vet man ofta vilka platser som brukar vara problematiska och då ska man testa produkten där”, säger företagets grundare och vice vd Christoffer Lindhe. 

Vd:n berättar att det totala patientflödet på den svenska protesbranschen minskade med 13 procent under förra året. Men tack vare snabba omställningar, digitala produktmöten, statligt coronastöd och fokus på produktutveckling är de trots allt nöjda med det föregående året. 

”Vi har försökt att utnyttja tiden och att hålla modet uppe. Vi har ju ändå skrivit på två nya distributörer i Israel och Indien och öppnat ett nytt kontor mitt under en pandemi”, säger Jessika Broström. 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?