ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Exministern blir näringslivskonsult

  • Tidigare S-ministern Aida Hadzialic. Foto: Oskar Omne

Förra S-ministern Aida Hadzialic ska lotsa näringslivet genom politiska oroshärdar som Donald Trump och brexit.

Tillsammans med förre Nokia-chefen Jorma Ollila och muskler från Finland skapar hon ett nytt konsultbolag med global profil.

”Världen håller på att stöpas om”, säger Aida Hadzialic med hänvisning till både oväntade valresultat, globala spänningar och hot mot nuvarande handelsmönster.

”Norden och Sverige är väldigt exportberoende och kommer att påverkas av detta.”

Aida Hadzialic var gymnasie- och kunskapslyftsminister fram till förra våren, och vill nu lyfta svenska direktörer. Tillsammans med en rad seniora partners och det nordiska strategiföretaget Miltton startar hon nu ett nytt rådgivningsverksamhet, med geopolitiskt fokus.

Nordic West Office kommer företrädesvis att blicka västerut, bland annat mot Storbritannien och USA.

Aida Hadzialic kommer dels att samarbeta med kolleger som Nokias tidigare vd Jorma Ollila, en tidigare amerikansk ambassadör vid namn Charles Adams och Risto Pentitillä som leder handelskammaren i Finland. Nordic West Office ska också samarbeta med den internationella juristfirman Orrick samt det brittiska analyshuset Oxford Analytics.

Målet är att dels ta fram egna analyser och riskbedömningar, med inriktning på juridik, politik och handelsfrågor. Företagskunder ska också kunna beställa skräddarsydda rapporter, och firman kommer att ha medarbetare i både Washington, Storbritannien och Stockholm.

”Vi kan hjälpa det nordiska näringslivet.”

Trots att det finns gott om konsultbolag som ger företag råd om hur de ska sköta sin verksamhet, tror sig Aida Hadzialic ha ett unikt recept.

”Vi tycker att det finns ett vakuum här”, säger hon.

Det nya uppdraget offentliggörs drygt ett år efter att hon lämnade regeringen, efter att ha ertappats på Öresundsbron med en promillehalt i blodet som låg strax över det tillåtna.

”Det har varit ett år av tänkande och reflekterande”, berättar Aida Hadzialic om tiden som följt sedan dess.

Men hon verkar inte vara märkt av sin sorti, och säger att det nya uppdraget passar både hennes ideologi och vilja att arbeta med idédrivna frågor.

”Jag har aldrig levt på minnen, utan på drömmar.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer