ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Ex-ministern i tvist med staten – kräver dubbel fallskärm

  • Mehmet Kaplan. Foto: TT

Den före detta bostadsministern Mehmet Kaplan har dragits in i en rättslig tvist med Statens pensionsverk. Enligt myndigheten har ex-ministern rätt till 15.000 kronor i månaden – men Kaplan kräver det dubbla, rapporterar Aftonbladet.

 

Den före detta miljöpartistiska bostadsministern Mehmet Kaplan avgick under våren 2016. Detta efter att han deltagit i en middag där den turkiska och högerextrema organisationen Grå Vargarna närvarade.

Sedan Mehmet Kaplan avgick den 28 april i fjol har han fått ett avgångsarvode på 127.000 kronor i månaden för sin tid som minister. Men Kaplan har också rätt till en inkomstgaranti från riksdagen. Ex-ministern hävdar att denna garanti ger honom rätt till drygt 30.000 kronor i månaden från och med maj i år. Då upphör nämligen utbetalningen av hans avgångsarvode från ministertiden.

Men Statens pensionsverk (SPV) anser att Mehmet Kaplan endast har rätt till drygt 15.000 kronor i månaden, rapporterar Aftonbladet.

Detta eftersom myndigheten anser att hans avgångsarvode från ministertiden ska räknas som inkomst. Eftersom Mehmet Kaplan har fått ut drygt 452.000 kronor i avgångsarvode hittills i år har myndigheten räknat av detta från inkomsten som han är garanterad då han har suttit i riksdagen.

Nu har ärendet landat hos förvaltningsrätten.

”Det kan vara första gången som just det här scenariot har upptsått – jag inte varit med om det här under den tid jag har jobbat här”, säger Görel Olsson, utredare på SPV, till Aftonbladet.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies