1515

Ex-bankchefen: ”Negativ ränta är galet”

I en stor intervju med den schweiziska tidningen NZZ am Sonntag uttalade sig den tidigare bankchefen Oswald Grübel kritiskt om den negativa ränta som bland annat Schweiz riksbank har infört. Han passade också på att uppmana Credit Suisses vd att avgå.

Foto:Steffen Schmidt

”Negativ ränta är galet. Det betyder att pengar inte är värda något längre. Så länge vi har en negativ ränta kommer finansbranschen att fortsätta minska”, säger Oswald Grübel i intervjun.

Den schweiziska riksbanken har använt sig av en negativ ränta sedan 2015 för att stabilisera värdet på schweizerfrancen, uppger Bloomberg.

I intervjun uttalar sig även Oswald Grübel om spionskandalen i Credit Suisse. Efter skandalen har bankens operative chef, Pierre-Olivier Bouée, lämnat sin post. Men det räcker inte, anser Oswald Grübel. ”Vd:n (Tidjane Thiam, reds. anm.) måste ta sitt ansvar. När sånt här händer kan inte chefen skylla ifrån sig på någon, även om han inte kände till det.”

Oswald Grübel avgick själv som chef för den schweiziska storbanken UBS 2011 efter att det avslöjats att en handlare på Londonkontoret förlorat nästan 20 miljarder kronor och täckt sina positioner med fiktiva innehav. Innan sin tid på UBS var han bland annat vd för Credit Suisse.

Läs mer: Stjärntradern som förlorade miljarder (2015)


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?