1515

Ex-advokaten: ”Bedragaren” Trump kände till Clinton-läcka

Donald Trumps förre advokat, Michael Cohen, kommer att kalla presidenten för en rasist, lögnare och bedragare i sitt vittnesmål i USA:s kongress, enligt amerikanska medier.

Cohen påstår också att Trump kände till att Wikileaks skulle läcka information om Hillary Clintons epost.

USA:s president Donald Trump och hans före detta advokat, Michael Cohen.
USA:s president Donald Trump och hans före detta advokat, Michael Cohen.Foto:TT

Parallellt med toppmötet mellan Donald Trump och Nordkoreas Kim Jong-Un har nu, för den amerikanske presidenten, minst lika viktiga möten inletts på hemmaplan. Tolv tidszoner bort vittnar hans forne advokat, Michael Cohen, i USA:s kongress.

Flera amerikanska medier har tagit del av vittnesmålet som Michael Cohen väntas lämna, där han kommer att säga att han skäms för sitt agerande, för att ha ljugit och för att ha mörkat Donald Trumps påstått "olagliga handlingar".

"Han är en rasist. Han är lurendrejare. Han är en bedragare", kommer Cohen att säga enligt vittnesmålet.

Cohen kommer också att vittna om att Trump under ett telefonsamtal med sin rådgivare Roger Stone fått information om att Wikileaks skulle läcka information som kunde skada demokraternas dåvarande presidentkandidat Hillary Clintons kampanj.

"Stone sa till Trump att han precis pratat med Julian Assange i telefon och att Assange sagt att det om några dagar skulle släppas en stor mängd epost som skulle skada Hillary Clintons kampanj", kommer Cohen att uppge enligt vittnesmålet

Cohen jobbade för Trump från 2006 fram till förra året. Han har varit presidentens personlige advokat, vice vd för Trumps företagsgrupp och en av presidentens närmaste medarbetare som, när de arbetade tillsammans, sade sig villig att "ta en kula" för honom.

I december dömdes Cohen till tre års fängelse för att under valrörelsen 2016 ha betalat kvinnor, bland andra porrproducenten Stephanie Clifford, även känd som Stormy Daniels, för att hålla tyst om påstådda affärer med Trump.

Åtalet och domen mot Cohen är ett av resultaten av den större så kallade Rysslandsutredningen, som sedan 2017 undersöker rysk inblandning i USA:s presidentval – en utredning som ryckt allt närmare presidenten själv.

Men frågorna från representanthusets utredningsutskott väntas också kretsa kring det som blivit knäckfrågan i Rysslandsutredningen: Om presidenten själv uppmanat Michael Cohen, eller någon annan av sina nära medarbetare, att ljuga för kongressen.

Cohen har uppgett att han ljugit för kongressen gällande Trumps potentiella byggprojekt av ett så kallat Trump Tower i Moskva.

Enligt vittnesmålet kommer Cohen säga att Donald Trump inte bad honom att ljuga rakt ut om det – men att det var underförstått.

Utfrågningen har vid två tidigare tillfällen skjutits upp av Michael Cohen själv, som uppgett att han känt sig hotad av presidenten och dennes advokat.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?