1515

Evolution Gaming-grundaren: Vi säljer av filosofiska skäl

Grundarduon säljer aktier för en miljard kronor i Evolution Gaming. Aktien dök efter beskedet.

”Vi säljer av filosofiska skäl”, säger Jens von Bahr till Di.

Jens von Bahr.
Jens von Bahr.

Grundarna Jens von Bahr och Fredrik Österberg säljer varsin knapp fjärdedel av sina ägarposter i Evolution Gaming EVO +1,67% Dagens utveckling , leverantör av teknik för casinospel online.

De kammar därmed hem omkring en halv miljard kronor var på aktierna, som rusat en bit över 500 procent sedan marknadsdebuten på småbolagslistan First North i mars 2015. Bolaget klev in på Stockholmsbörsen så sent som i juni i år.

Jens von Bahr och Fredrik Österberg sålde på måndagskvällen totalt 5 procent av aktierna i bolaget. Försäljningen skedde till 557 kr per aktie motsvarande cirka 8 procents rabatt mot måndagens stängningskurs.

Köpare uppges vara svenska och internationella institutionella spelare.

”Försäljningen har inget med bolaget att göra. Av filosofiska skäl ville vi sälja ned lite grann”, säger Jens von Bahr till Di.

Någon gång vill grundare ta hem lite vinst och nu var det dags, resonerar han.

”Det finns aldrig ett bra tillfälle för en grundare att sälja. Men nu är det minst dåliga tillfället där samtliga sju analytiker som följer oss rekommenderat köp i aktien. Den mest positiva har en riktkurs som är 15 procent högre vad vi sålde för.”

Vad ska du göra med pengarna?
”Sanningen är att jag inte riktigt vet.”

Jens von Bahr betonar för Di att huvuddelen av hans förmögenhet fortfarande är investerad i Evolution Gaming.

”Det här kommer sannolikt, och förhoppningsvis, att bli en dålig affär eftersom vi båda hoppas att kursen kommer att utvecklas positivt på längre sikt”, skriver de bägge grundarna i ett pressmeddelande.

Evolution Gaming är Stockholmsbörsens överlägset bästa storbolagsaktie i år. Före tisdagens bakslag var aktien upp hela 134 procent sedan årsskiftet.

Efter beskedet blev aktien tisdagens stora förlorare på Stockholmsbörsen. Aktien rasade med dryga 10 procent och uppgången i år backade till omkring 110 procent.Innehåll från DurocAnnons

Laserytbehandlingar är ett hållbart alternativ som förlänger komponenters livslängd

Joachim Andersson, VD på Duroc Laser Coating.
Joachim Andersson, VD på Duroc Laser Coating.

Att renovera slitna eller trasiga delar eller tillverka nya komponenter med hjälp av laserteknologi är både miljösmart och kostnadseffektivt. Det ger bland annat ett hållbart resursutnyttjande för industrin eftersom komponenterna tack vare ytbehandlingsmetoden får en betydligt längre livslängd än de annars skulle haft. 

Det finns många fördelar för industrin att idag titta på alternativa reparationsmetoder som är mer hållbara än de traditionella, exempelvis laserytbehandlingar i form av laserpåsvetsning, laserimpregnering och laserhärdning. 

–Vi hjälper bland annat företag när de fått slitage på rörliga delar i sin produktion, där vi reparerar komponenter som annars skulle skrotats. Laserytbehandlingen gör att komponenten får en bättre anpassad yta där det behövs som mest och på så sätt en livslängd efter renovering som är betydligt längre än den var innan. Detta är både kostnadseffektivt och resurseffektivt vilket minskar produktionsstopp och är bra för miljön, säger Joachim Andersson, VD på Duroc Laser Coating.

Ett längre hållbart liv

Det är inte bara trasiga eller slitna komponenter som kan få längre livslängd, även nya komponenter kan genom innovativa lösningar med laser få ett längre liv. 

– Vi märker att fler och fler tillverkande företag inser konkurrensfördelarna med att öka hållbarheten redan vid nytillverkning och idag är cirka 60-70 procent av vår omsättning inom det området. Vi har genom åren byggt upp en unik kompetens i Sverige kring laserytbehandlingar vilket gör att vi har blivit en intressant samarbetspartner för tillverkande företag. Allra bäst blir det när vi kommer in redan i konstruktionssteget och hjälper kunderna att designa unika laserytbehandlade komponenter med lång livslängd, berättar Joachim Andersson. 

Ökad produktprestanda och färre deformationer 

Metalluppbyggnad med laserteknologi möjliggör ökad produktprestanda och möter krav på extrema yt- och funktionsegenskaper gällande bland annat friktion, korrosion och slitage. Eftersom man genom laserteknologin kan kontrollera värmetillförseln blir det också färre geometriska deformationer, förklarar Joachim Andersson. 

– Vi kan specialanpassa hela ytskikt eller delar av en komponent. Några produktexempel som vi gör är glidlager, ventiler, pressverktyg, slitfoder, kolvstänger, rullar, slitplåtar, bussningar, axlar, kuggar, hylsor samt drivhjul. 

Ett starkare och tunnare ytskikt

Duroc Laser Coatings kunder återfinns idag bland annat inom kraft-, gruv-, stål-, papper-, massa- samt process- och verkstadsindustrin. 

– Laserytbehandlingen gör att du inte slösar på material i onödan och får en komponent med rätt egenskaper på rätt plats. Skikten är alltid hundra procent atomiskt bundna till grundmaterialet och skikttjockleken kan anpassas efter behov. Genom att kontrollera energitillförseln kan vi arbeta med fler materialkombinationer än man kan göra med andra tekniker, exempelvis påsvetsning med karbidmatriser vilket skapar ytor med extremt bra nötningsbeständighet, avslutar Joachim Andersson.   

Om Duroc Laser Coating

Vi är Sveriges ledande företag inom laserytbehandling och driver ständigt utvecklingen framåt. Vi erbjuder renovering av stålytor och nytillverkning av kundunika ytbehandlade komponenter i små och stora serier. Vi hanterar allt från enstaka gram till flera ton, diametrar upp till två meter och längder upp till 15 meter. Vi har, sedan starten 1987, byggt upp en unik kompetens på plats i Luleå och vi är idag 12 anställda. 

Duroc Laser Coating ingår som en del i industrikoncernen Duroc AB. 

Läs mer om Duroc Laser Coating och fördelarna med laserytbehandling på duroclasercoating.com Besök deras linkedin här

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Duroc och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?