Annons

Evert Taube får nytt liv med egen dag

Taube-namnet får nytt liv när musiklegenden får egen dag den 12 mars, Evert Taubes födelsedag. Dagen kommer att bjuda på nytolkningar och uruppföranden av många av Taubes verk. 

”Vi måste motverka nedläggningen av Taubes minne och komma ihåg det starka musikarvet han lämnat kvar efter sig”, säger Martin Nyström, musikskribent på DN och organisatör av dagen. 

Evert Taube får egen dag.
Evert Taube får egen dag.Foto:SCANPIX SWEDEN/Pressens Bild/TT

Evert Taube är en av de svenska storheterna vars namn inte får falla i glömska. Det anser bland andra; Abba-medlemmarna Björn Ulvaeus och Benny Andersson, som tillsammans med artisten Håkan Hellström grundade Taube-stiftelsen för tre år sedan. Stiftelsen är med och sponsrar firandet av Taube-dagen den 12 mars, som till stor del grundar sig i ett brinnande engagemang för musikerns arv.

Vad är syftet med dagen?
”Syftet är att fira Evert Taube och levandegöra hans konstnärskap. Liknande minnestraditioner finns för Ingmar Bergman och Astrid Lindgren och det är inte mer än rätt att även denna svenska storhet får en minnesdag”, menar Martin Nyström. 

Hur stort är intresset för Taubes musik i dag?
”Enormt stort, men det är samtidigt vilande. På 40-talet och framåt kunde vilken unge som helst sjunga med i en Taube-visa, men så är det inte längre vilket är väldigt tragiskt.” 

Varför organiseras dagen just i Göteborg?
”Det är för att den allra största delen av Taube-forskning skett på Göteborgs universitet. Det har även tidigare funnits ett museum på Liseberg, som sedan en tid varit nedlagt tyvärr. Detta är även Evert Taubes födelseort, så många sätt är det passande att dagen firas här. Det finns även mycket symbolik från västkusten och Vinga i Taubes musik. Ett känt citat av honom lyder ”I öster ligger Sverige, men västerut ligger världen.”

Hur finansieras eventet?
”Dels genom Taube-stiftelsen, där medstiftarna Björn Ulvaeus, Benny Andersson och Håkan Hellström varit med och bidragit. Men också genom biljettförsäljning så klart, det är så vi betalar för själva lokalen. Det som blir till övers kommer att gå till något litet att äta och dricka till oss 70 deltagare.”

Vad kan de som köper biljett till konserten vänta sig?
”Det kommer bli ett fullspäckat program med både nytolkningar och uruppföranden av Taubes verk. Göteborgs kammarkör är med och sjunger, tillsammans med en annan kör, sex författare och 12 musiker.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera