1515

EU:s tungviktare drar åt olika håll

EU:s två tungviktare Tyskland och Frankrike drar åt olika håll både ekonomiskt och politiskt.
Fransmännen deppar medan tyskarna är på ovanligt gott humör, vilket kan hjälpa den sittande regeringen.

PÅ VÄG UT. Frankrikes president François Hollande lämnar en svag ekonomi efter sig.
PÅ VÄG UT. Frankrikes president François Hollande lämnar en svag ekonomi efter sig.Bild:Thibault Camus / TT

President François Hollande lämnar efter sig en svag ekonomi medan Tyskland är i toppform efter drygt elva år med Angela Merkel vid makten.

Hela 86 procent av tyskarna anser att landet har ett bra ekonomiskt läge, medan 75 procent av fransmännen tycker att deras land går dåligt. Det framgår av en undersökning som tyska Allensbach och franska Kantar har gjort i tandem.

Skillnaden avspeglar sig också i framtidstron. 51 procent av tyskarna anser att det ser bra ut för den unga generationen, medan 76 procent av fransmännen tycker att det ser dåligt ut.

En förklaring är arbetslösheten. I Tyskland ligger den på 3,9 procent, den lägsta nivån efter återföreningen 1990. I Frankrike har arbetslösheten bara sjunkit långsamt till ungefär 10 procent.

Tyskland slår också Frankrike när det gäller i stort sett alla andra nyckeltal: BNP- tillväxt, budgetbalans och handelsöverskott. I fredags kom en ny fransk chocksiffra: BNP växte bara med 0,3 procent under första kvartalet.

Hela 55 procent av fransmännen anser att globalisering skadar landets ekonomi, mot bara 13 procent av de exportberoende tyskarna, enligt undersökningen som har publicerats i tyska dagstidningen FAZ.

Skillnaderna ger utslag i politiken. I den första omgången av Frankrikes presidentval för en vecka sedan fick två globaliseringsmotståndare, Jean-Luc Mélenchon på vänsterkanten och Marine Le Pen på högerkanten, omkring 20 procent var av rösterna.

I Tyskland har högerpopulistiska Alternativ för Tyskland, AfD, ett tungt år bakom sig med interna strider och sjunkande opinionssiffror. Partiets opinionssiffror har på några månader halverats.


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?