1515
Annons

EU:s svar på gps sjösatt

Europa lanserar nu Galileo, ett eget system för satellitnavigation. Systemet blir en utmanare till det världsledande gps, som drivs av USA:s militär.

Få kan ha missat vad gps (Global Positioning System) är, men många vet kanske inte att systemet drivs av USA:s militär. Ett motsvarande militärt system för satellitnavigation finns i Ryssland och går under namnet Glonass.

Nu får Europa sitt eget nätverk av navigationssatelliter och ett nytt system för geo-positionering. På torsdagen aktiverades Galileo, som det europeiska projektet kallas.

"Det här är resultatet av en samlad ansträngning att designa och bygga världens mest exakta satellitnavigationssystem. Inget enskilt europeiskt land kunde ha gjort det här ensamt", förklarar EU-kommissionären Elzbieta Bienkowska i ett pressmeddelande.

Galileo-nätverket består i dag av 18 satelliter som kan samköras med USA:s gps. År 2020 ska 30 satelliter vara på plats och Galileo fungera helt självständigt. Det europeiska systemet kommer att få en betydligt högre exakthet än såväl gps som Glonass.

Än så länge finns bara några få apparater som kan använda Galileo-systemet, många telefoner skulle behöva uppgraderas med ny hård- eller mjukvara för att klara signalerna. Galileo väntas dock få stor betydelse för europeisk teknikutveckling. År 2018 ska det finnas i alla nya bilmodeller i Europa och det kommer att bli mycket användbart för framtida förarlösa fordon.

"I dag säger jag till europeiska entreprenörer: Föreställ er vad ni kan göra med Galileo — vänta inte, uppfinn!" säger Maros Sefcovic, EU:s energikommissionär, i ett pressmeddelande.

Redan i dag finns en rad områden där Galileo har stor betydelse. Bland annat kan systemet användas av räddningstjänster och för att synkronisera digital infrastruktur.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?