ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

EU:s finansministrar tar upp bankers dåliga lån

EU:s finansministrar ska på fredag-lördag diskutera EMU:s framtid och vad man ska göra åt mängden dåliga lån hos sydeuropeiska banker.

Finansministrar och centralbankschefer samlas för sitt halvårsvisa informella ekofinmöte i EU:s ordförandeland, detta halvår Malta.

Även EMU omfattas av EU:s allmänna självrannsakan om hur unionen ska utvecklas efter Storbritanniens beslut ifjol att lämna samarbetet.

Kommissionen skissade på fem scenarier för EU:s utveckling i sin vitbok den 1 mars, allt från minskat samarbetet, till mer samarbete för vissa länder eller vissa områden, eller höga ambitioner med ökat samarbete över hela linjen.

På fredag lunch ska EU:s finansministrar diskutera om valutaunionens nuvarande utformning är ändamålsenlig, eller om förbättringar inom till exempel styrningen bör göras.

Tidigare försök att bygga på EMU har kört fast i att Tyskland och andra hökar har förordat ökat kontroll att euroländer sköter sig, medan Frankrike, Italien och andra duvor har velat ha mer stöd i olika former mellan länderna.

Den 31 maj ska kommissionen lägga fram förslag om hur EMU ska kunna utvecklas.

Finansminister Magdalena Andersson väntas åter betona att det är bra för Sverige om EMU fördjupas och fungerar väl, men att icke euroländer inte får diskrimineras. Sammanhållningen av hela EU blir särskilt viktigt när icke eurolandet Storbritannien försvinner.

Den stora mängden dåliga lån är ett problem som dröjt sig kvar sedan finanskrisen i tio EU-länder, främst i syd. De nödlidande krediterna sänker bankers lönsamhet och låser fast kapital.

Finansministrarna ska nu diskutera hur banker ska kunna uppmuntras att skriva av de nödlidande krediterna. Andra frågor att bita i för ministrarna är hur en andrahandsmarknad ska skapas och om bad banks ska spela en central roll för lösningen.

På mötet ska finansministrarna också förbereda EU:s inspel till G20-mötet i Washington den 20-21 april. EU väntas varna för protektionism och försök att rulla tillbaka finansmarknadsregleringen. Båda pilarna är avsedda för USA:s nye president Donald Trump.

Ytterligare ett ämne är förutsägbarhet inom beskattning, främst av företag. Jakten på skatteflyktingar de senaste åren har fått vissa företag och EU-länder klaga på att förändringarna går för fort och att investeringar hämmas.

En viss misstänksamhet finns dock att EU-länder som har lockat till sig företag med tveksamma upplägg nu vill sänka takten i arbete.

"Väldigt lite händer på skatteområdet under det maltesiska ordförandeskapet, kanske av sådana skäl", sade en EU-källa till Nyhetsbyrån Direkt.

Malta har kritiserats av europaparlamentariker för att agera som ett skatteparadis, något som landet har tillbakavisat.

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer