ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

EU:s finansministrar överens om ny banklagstiftning

EU:s finansministrar enades på fredagen om ny banklagstiftning om krishantering och skärpta kapitalkrav.

Italien och Grekland avstod från att stödja förslaget. Länderna anser att riskreducering i banksektorn måste ske samtidigt som att riskerna delas.

Tyskland och nordliga euroländer kräver att tillräcklig riskreduceringen sker före riskerna blir gemensamma.

Finansminister Magdalena Andersson var nöjd att bankpaketet ger utrymme för nationella variationer då Riksbanken, Finansinspektionen och Riksgälden ska tillämpa lagstiftningen i Sverige.

"Vi har fått gehör för våra synpunkter att det ska finnas nationell flexibilitet", sade hon till journalister.

Bankpaketet innebär bland annat att kapitalkraven uppdateras efter nya globala standarder för krav på stabil finansiering och bruttosoliditet.

Krishanteringsdirektivet ska justeras vad gäller minimikrav på nedskrivningsbara skulder (MREL). Det betyder att en viss mängd av efterställda skulder behövs.

Förslaget innebär att Baselkraven genomförs för globalt systemviktiga banker (GSII), alltså minimikraven på deras nedskrivningsbara skulder (TLAC). 

Reglerna ska också anpassas mer efter bankers storlek för att lätta på byråkratin för mindre banker.

"Det minskar riskerna i banksystemen i Europa och riskerna att skattebetalarna i slutändan ska behöva lösa ut bankerna med skattepengar", sade Magdalena Andersson.

EU-länderna i ministerrådet får nu invänta att Europaparlamentets ekonomiska utskott kommer fram till sin ståndpunkt. Sedan vidtar förhandlingar mellan rådet och parlamentet om EU:s slutliga lagförslag.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer