1515

EU:s finansministrar: Ingen ska tvingas in i valutaunionen

EU:s finansministrar slöt på fredagen upp bakom ståndpunkten att inget land ska tvingas in i valutaunionen. I stället ska EMU locka till sig nya länder genom att bli så attraktivt som möjligt.
Det sade finansminister Madgalena Andersson till journalister efter ekofinmötets första dag.

 

Hon tyckte närmast att tal om tvång från kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i onsdags var kontraproduktivt.

"Om ambitionen är att vi ska gå med är jag inte säker på att det här är det bästa sättet att övertyga oss", sade hon diplomatiskt.

Vad gäller EMU:s attraktionskraft sade Magdalena Andersson att valutaunionen har en del att jobba på. Många talar om att den behöver fullbordas, påpekade hon.

Sverige har inget formellt undantag från EU-fördragets krav att alla EU-länder utom Danmark och Storbritannien ska gå med. Men något sådant undantag behövs inte heller, sade finansministern.

En ständig farhåga bland icke euroländer är att de ska diskrimineras och utestängas från viktiga diskussioner som angår dem.

Men i det hänseendet var detta ekofinmöte ett gott exempel, sade Magdalena Andersson. Frågor om hur EMU ska fördjupas diskuterades med alla EU:s 28 länder närvarande.

För att bevaka sina intressen gentemot euroländerna träffas också finansministrarna från EU-länderna utanför EMU regelbundet.

Länderna är en heterogen grupp, medgav Magdalena Andersson, men mötena är ändå givande. Förutom mer likasinnade länder som Danmark och Storbritannien finns där också EU:s fattigaste länder Bulgarien, Rumänien och Kroatien. De sista tre är de mer EU-skeptiska östliga länderna Polen, Ungern och Tjeckien.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?