ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Skatteflytt

EU:s finansministrar enas om hårdare koll av skatteplanering

Det är fortfarande stiltje i förhandlingarna om att utöka EU:s bankunion. Samtidigt varnar EU-kommissionen för att det börjar bli ont om tid att klubba igenom reformer i tid till toppmötet i juni.

Det blev inget större genombrott för bankunionen på tisdagen när EU:s finansministrar avslutade sitt möte i Bryssel. 

”Vi hade hoppats att vi skulle nå en överenskommelse kring detta mycket viktiga paket”, säger Vladislav Goranov, Bulgariens finansminister som basat över finansministermötet, vid en presskonferens. 

Han uppger att han haft flera enskilda möten med företrädare för ”några av de största medlemsländerna” men vill inte specificera vilka finansministrar det gällde. 

Det råder dock ingen tvekan om att den bulgariske finansministern gav Tyskland lite särskild uppmärksamhet. Tyskarna har länge varit skeptiska till de föreslagna reformerna som EU-kommissionen hävdar är nödvändiga för att fullfölja bankunionen. 

Den stora stötestenen är förslaget om en gemensam europeisk insättningsförsäkring som ska skydda bankinsättningar på uppemot 100.000 euro. Ministrarna tycks annars överens om att upprätta en särskilt kreditlina genom Europeiska stabilitetsmekanismen, ESM. 

Tisdagens agenda gick inte ens så långt. I stället diskuterade ministrarna kapitalkrav för banker och åtgärder för att rädda banker i kris, båda högt upp på den tyska önskelistan för att reducera riskerna i andra euroländer. 

Från kommissionens håll börjar man bli otålig. Högt uppsatta tjänstemän talar bakom stängda dörrar om att medlemsländernas ovilja att ta steget fullt ut betyder att de inte lärt sig någonting av eurokrisen. 

Den nya tyska regeringen, med Angela Merkels kristdemokrater återigen i koalition med socialdemokraterna, har gjort EU-tjänstemännen hoppfulla om att en mer detaljerad plan för bankunionen ska vara klar till toppmötet i juni. 

Men än så länge är den tyska positionen luddig. Det 177 sidor långa dokument som ligger till grund för regeringssamarbetet nämner visserligen behovet av reformer av såväl EU som eurosamarbetet men innehåller få detaljer. 

I slutet av förra veckan rapporterade den tyska tidningen Der Spiegel att Frankrikes och Tysklands planer på att presentera gemensamma reformförslag för eurozonen vid toppmötet i slutet av mars fått skjutas upp. Från officiellt håll har uppgifterna varken bekräftats eller dementerats. 

Finanskommissionären Pierre Moscovici varnade redan på måndagen för att tiden börjar rinna ut. 

”Möjligheten för oss att fatta ett trovärdigt beslut minskar hela tiden. Vi måste accelerera vårt arbete, inte sakta ner. Det finns ingen tid att förlora”, sa han under en presskonferens efter eurogruppens möte på måndagen. 

EU:s finansministrar lyckades dock enas om ett förslag till ett direktiv som ska tvinga skatterådgivare, banker och andra aktörer som lägger upp skatteplanering för kunders räkning att rapportera sådana upplägg som kan klassas som aggressiv skatteplanering. 

Uppgifterna ska sedan delas automatiskt mellan medlemsländerna via en central databas. Enligt förslaget ska de nya reglerna träda i kraft sommaren 2020. 

Ministrarna uppdaterade samtidigt EU:s lista över skatteparadis. Bahrain, Marshallöarna och St Lucia har numera plockats bort. De har i stället bytts ut mot Bahamas, St Kitts och Nevis samt Amerikanska Jungfruöarna. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies