1515

EU:s domstol skjuter Kanadaavtal i sank

EU:s avtal med Kanada om att dela med sig av passageraruppgifter i terrorbekämpningssyfte bryter mot grundläggande mänskliga rättigheter, slår EU-domstolen fast.

 

I och med domen kan inte Kanadaavtalet antas i sin nuvarande form, utan läggs åter på EU-kommissionens skissbord.

De transatlantiska parterna har förhandlat sedan 2010. Det var när EU-parlamentet skulle klubba uppgörelsen som församlingen i stället valde att bolla över till EU-domstolen. I onsdagens dom slår EU-domstolen fast att avtalet går för långt och undergräver rätten till privatliv, så som den garanteras i EU-lag.

Enligt avtalet får uppgifter om resenärer samlas in från flyg- och resebolag, sparas i upp till fem år och delas mellan EU och Kanada. Det rör till exempel passagerares kontaktuppgifter och information om betalning, biljettyp och resrutt.

EU har redan sådan lagstiftning inom unionen och liknande samarbetsavtal med USA och Australien. Onsdagens dom gäller bara Kanadaavtalet men kan komma att påverka de andra två avtalen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?