Annons

EU:s chefsförhandlare lägger fram brexit-avtal

Med ett år, en månad och en dag kvar till Storbritanniens utträde ur EU höjer unionen brexit-temperaturen ytterligare ett snäpp genom att presentera sitt utkast till utträdesavtal.

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier.
EU:s chefsförhandlare Michel Barnier.Bild:Markus Schreiber

I 168 punkter på 120 sidor sammanfattas det som parterna gjorde en principuppgörelse om i december, men som man sedan dess bara delvis kunnat slutförhandla. Exempelvis innehåller utkastet EU:s syn på hur gränsen mellan Irland och Nordirland ska fungera, där Storbritannien fortfarande hoppas på någon annan sorts lösning. EU har även en annan syn än britterna på EU-domstolens framtida behörighet.

På en presskonferens i Bryssel i går hävdade Barnier att hans utkast inte kommer att innehålla några "överraskningar". Det innebär bland annat att EU ser Nordirland som fortsatt del av EU:s tullunion och inre marknad som ett alternativ, om ingen annan lösning kan hittas.

"Den irländska frågan kan inte lämnas olöst", sade Barnier, som väntas presentera utkastet på en presskonferens vid lunchtid i dag.

Från brittiskt håll betonas samtidigt att förhandlingarna fortfarande pågår, inklusive om den övergångsperiod som britterna vill ha under upp till två år efter det formella utträdet den 29 mars 2019.

"Under en förhandling kan man inte förvänta sig att båda sidor omedelbart kommer överens om allting. Vad som är helt klart är att både Storbritannien och EU är överens om att en övergångsperiod vore bra och att vi arbetar för en lösning i mars", sade en talesman för premiärminister Theresa May i går, enligt Reuters.

May själv väntas lägga ut den brittiska regeringens linje om de fortsatta förhandlingarna i ett tal på fredag.

I Nordirland finns samtidigt en stark oro över EU:s utkast bland de unionister som Mays regering bygger sin tunna parlamentsmajoritet på.

"Det här bryter fullständigt mot den uppgörelse som gjordes i december", hävdar Jeffrey Donaldson, parlamentsledamot för unionistpartiet DUP, på Twitter.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?