1515

EU:s chefsförhandlare: Brexit får ta den tid som krävs

Brexitförhandlingarna får ta den tid som behövs, konstaterar EU:s chefsförhandlare Michel Barnier inför morgondagens tunga brexitmiddag i Bryssel.

EU-minister Ann Linde (S) är hoppfull – men varslar fortsatt för behovet av att förbereda sig på en brexit utan uppgörelse med EU.

Vid 19-tiden i morgon kväll ska de 27 kvarstannande EU-ländernas stats- och regeringschefer samlas i Bryssel för att avhandla läget i brexitförhandlingarna.

Som aptitretare får de en genomgång direkt av Storbritanniens premiärminister Theresa May. Sedan kliver det övriga gänget över till ett annat rum för att sätta sig till bords och bestämma över vägen vidare.

"Jag har bjudit in premiärministern för att tala till de 27 och ge den brittiska regeringens syn på förhandlingarna. Sedan ska de 27 bestämma hur förhandlingarna ska föras vidare", skriver EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk i sitt inbjudningsbrev till statsminister Stefan Löfven (S) och hans kollegor i övriga EU-länder.

– Det är tekniskt svårt och politiskt extremt känsligt i Storbritannien. Men jag tror ju att på Europeiska rådet (toppmötet) när Theresa May kommer att prata med dem (stats- och regeringscheferna) så kommer man så småningom att komma fram till en teknisk lösning, säger EU-minister Ann Linde (S) inför dagens möte med sina kollegor i Luxemburg.

Tanken och förhoppningen har länge varit att middagsgästerna i Bryssel ska ge klartecken för ett avgörande brexittoppmöte den 17–18 november..

– Men novembertoppmötet är inte givet. Det är helt uppenbart att vi inte befinner oss i det läge där vi ville vara i oktober, betonar en högt uppsatt EU-källa inför toppmötet.

Det som Theresa May i går sade när hon gav sin bild av läget till det brittiska parlamentet har heller inte förenklat saken.

– Vissa av svaren hon gav visar att det till och med kommer att bli ännu svårare än väntat att nå en överenskommelse, säger EU-källan.

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier träffar Linde och hennes kollegor i dag och ska sedan redovisa läget inför stats- och regeringscheferna i morgon. På väg in till dagens möte betonar han att man låter diskussionerna ta den tid som krävs.

– Vi är inte där ännu. Det finns flera saker som fortfarande är öppna, särskilt om Nordirland, och som jag förstår det behövs det mer tid. Vi kommer att ta oss den tiden, lugnt och stilla, under de kommande veckorna, säger Barnier på väg in till mötet i Luxemburg.

Rådsordförande Donald Tusk varslar samtidigt om att EU måste se över sin situation.

"Vi måste förbereda EU för ett scenario utan uppgörelse, som nu är mer troligt än någonsin förut. Precis som Storbritannien har EU-kommissionen inlett sådana förberedelser och de kommer att uppdatera oss under mötet", skriver rådsordföranden inför toppmötet.

Ann Linde håller med om oron.

– Det är en definitiv risk för att det blir en "no deal". Men jag tror fortfarande att det väger över till att det blir ett utträdesavtal. Det beror på att kostnaderna blir så oerhört höga, både för Storbritannien och EU och inte minst för Sverige, säger EU-ministern.

Från Ann Lindes kollegor hörs både hopp och oro.

– Jag har haft intrycket att förhandlingarna går i rätt riktning. Olyckligtvis har det ännu inte varit tillräckligt för en kompromiss, säger Österrikes Gernot Blümel på väg in till mötet.

– Vi hoppas på det bästa, men förbereder oss på det värsta, säger i sin tur Tysklands Michael Roth.

Om inte ledarna kan ta sikte mot ett avgörande brexittoppmöte i november riskerar hela förhandlingsprocessen att hamna i tidsbrist. När – eller om – ett avtal väl är klart måste det gå vidare till att formellt godkännas även av EU-parlamentet och det brittiska parlamentet.

– Jag tror att problemet då snarare ligger på den brittiska sidan. Jag tror att ratificeringen i EU-parlamentet går snabbare än i Storbritannien, säger den högt uppsatta EU-källan inför toppmötet.

Svår nödlösning

Premiärminister May förbereder sig för sin del genom att i dag diskutera läget med sin regering. Bland Konservativa partiets parlamentsledamöter finns fortfarande på sina håll stark tveksamhet till de pågående förhandlingarna och ett hårt motstånd mot Mays så kallade "Chequers-plan".

– Om inte regeringen skippar Chequers så kommer vi att ha en förtroendeomröstning den här veckan eller nästa vecka, säger en källa bland de mest brexitvilliga ledamöterna till tidningen Daily Telegraph.

Striden gäller inte minst den segslitna frågan om "nödlösningen" för Nordirland.– den så kallade "backstop" som förhandlats fram för att inte äventyra fredsprocessen.

May hoppas att nödlösningen aldrig ska behöva användas utan att en fungerande annan variant – det som i brexitsammanhang kallas för den "framtida relationen" – ska hålla gränsen mellan Nordirland och Irland öppen när Storbritanniens föreslagna övergångsperiod ut ur EU tar slut den 31 december 2020.

Som senast har dock May öppnat för att låta nödlösningen vara i gång i ett år till, till december 2021.


Innehåll från CoinSharesAnnons

”Bitcoin har ett betydande socialt värde”

Christopher Bendiksen är forskningschef inom Bitcoin på CoinShares.
Christopher Bendiksen är forskningschef inom Bitcoin på CoinShares.

Intresset för Bitcoin växer, men världens första kända kryptovaluta är mycket mer än en investering. Den menar Christopher Bendiksen, forskningschef inom Bitcoin på CoinShares, som är en finansiell aktör inom kryptovalutor.

– Bitcoin kan hjälpa till att skapa en bättre värld. Den har ett betydande socialt värde och det finns många fall där kryptovalutan har använts för att lyfta fram bland annat frihet och jämställdhet, säger han.

Läs mer om Bitcoins ESG-värde här. 

Kryptovalutaförvaltaren CoinShares, mest känd för sin XBT Provider-linje av börshandlade kryptovalutaprodukter (ETP) som listades på Nasdaq Stockholm 2015, anses i dag vara expert på ämnet. Men det är många som fortfarande har fördomar kring investeringar i kryptovalutor som till exempel Bitcoin. Alex Gladstein, Chief Strategy Officer, på Human Rights Foundation, har en annan syn på saken. 

– Bitcoin är en av de mest kraftfulla investeringar som du kan göra med fokus på humanitära och mänskliga rättigheter. Genom att stödja Bitcoin stödjer du frihet, säger han. 

Alex Gladstein förklarar också att vi som bor i västerländska länder tar vår frihet för given.

– Vi har demokrati, en stabil valuta och jämställdhet i samhället, men många människor runt om i världen har inte sådana privilegier. De lever med korrupta regeringar och diskriminering. 

Investerare måste tänka om

Miljö-, social- och företagsstyrning har blivit en allt viktigare beslutsfaktor för investerare. Det är en utvärdering av ett företags kollektiva samvete kring sociala och miljömässiga faktorer och är mer känd under benämningen; environmental, social and governance, ESG. 

ESG-investeringar har blivit mycket populära den senaste tiden och många har upptäckt de sociala fördelar som Bitcoin kan innebära.

– Tyvärr har mer eller mindre hela diskussionen om ESG och kryptovalutor kretsat kring miljö vilket har gjort att investerare bara får en bråkdel av den nödvändiga analytiska bakgrunden som de behöver för att kunna göra en holistisk ESG-baserad utvärdering, säger Christopher Bendiksen, forskningschef på CoinShares. 

Alex Gladstein är Chief Strategy Officer på Human Rights Foundation.
Alex Gladstein är Chief Strategy Officer på Human Rights Foundation.

Alex Gladstein betonar att investerare måste tänka om när de tittar på Bitcoin utifrån ESG. Det finns flera exempel där Bitcoin har främjat både entreprenörskap och jämställdhet i utvecklingsländer. Ett bra exempel är Roya Mahboob, grundare och vd på Afghan Citadel Software Company, och en av Afghanistan första kvinnliga tech-entreprenörer. 

– Sommaren 2013 betalade hon sina kvinnliga mjukvaruingenjörer i Bitcoin för att stärka deras självförtroende och ge dem en känsla av ekonomisk frihet samt förhindra att pengarna gick till deras manliga familjemedlemmar, säger han. 

Finansierade universitetsstudier

En av kvinnorna valde att sälja sina Bitcoins för att fly till Tyskland. Det hon hade tjänat på 1,5 år är i dag värt ungefär 60 gånger den genomsnittliga årslönen i Afghanistan. 

– Royas syster erbjöd sig också att köpa tillbaka Bitcoins från kvinnorna som ville ha kontanter. Hon tog dessutom sin egen inkomst för att finansiera universitetsstudier på prestigefyllda Cornell i USA, säger Alex Gladstein.

De flesta vet att ESG handlar om hållbarhet, men Christopher Bendiksen på CoinShares påminner om att begreppet är mycket bredare.

– Investerare som vill påverka världen positivt genom investeringar kan inte längre bortse från faktorer som social hållbarhet och bolagsstyrning, säger han och fortsätter:

Den kraft och potential som Bitcoin har för att åstadkomma positiva och sociala förändringar går inte att hitta hos andra investerbara tillgångar. Detta är en anledning för investerare att titta bredare på ESG. 

Läs mer om Bitcoins värde från ett ESG-perspektiv. 

 

 

Mer från CoinShares

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CoinShares och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?