Annons

Eurovisions nye vd: Där kan man se loppor hoppa från madrasserna

Veckans resenär Martin Österdahl, ny chef för Eurovision Song Contest berättar om sitt bästa och märkligaste reseminne. 

Martin Österdahl, ny chef för Eurovision Song Contest.
Martin Österdahl, ny chef för Eurovision Song Contest.Foto:Oskar Omne

Den bästa resa jag gjort.

”Fotbolls-VM Sydafrika 2010. En fyra dagar lång tjänsteresa mitt i sommarsemestern i Stockholms skärgård. Kom ned och mötte utarbetade SVT-kollegor som bara hade sett arenor och flygplatser. På deras lediga dag ordnade jag en ballongfärd över savannen i soluppgången och vi fick se djurens morgonförflyttningar ur ett fågelperspektiv.”

Hit åker jag aldrig mer.

”Jerantut, staden som Gud glömde. Mitt i det stekheta malaysiska inlandet med bed & breakfasts där du kan se lopporna hoppa från madrasserna.”

Tre saker jag alltid packar ned.

”Som författare lämnar jag inte hemmet utan min bärbara dator! Tar alltid med extra skor och jacka. Man måste variera.”

Så reser jag klimatsmart.

”Vi tänker mycket på haven och försöker minimera plastanvändningen. Mina barns generation har det i sitt medvetande hela tiden och jag försöker lära av dem. Som att ta med sig egna sugrör.”

Mitt märkligaste reseminne.

”Eurovision Song Contest i Moskva 2009. På dagen gick jag runt på Röda Torget och tänkte på en gammal vän som bodde i staden och som jag förlorat kontakten med. Försökte förgäves få tag på hans nummer. Under kvällens middag med den svenska delegationen såg jag människor passera utanför. Plötsligt såg jag ett ansikte svischa förbi och tänkte, kunde det vara min vän? Sedan backade kroppen och ansiktet kom tillbaka, ett brett leende, kompisen som jag tänkt på och försökt komma i kontakt med. I en stad med över tio miljoner invånare, vad är oddsen för det?”

Mitt dyraste reseminne.

”Första tonårsresan med kompisarna till Magaluf. Gjorde entré till dansgolvet via ett bord och hoppade upp i luften i refrängen till Van Halens ‘Jump’. Fastnade med handen i en takfläkt…”

Min mest minnesvärda matupplevelse utomlands.

”Grodlår på Grand Hotel, Jersey, på min födelsedag. Jag fyllde tolv år.”

Något jag unnar mig som jag inte gör hemma.

”Äta på restaurang! En av mitt livs värsta antagonister är diskmaskinen. Att slippa den i ett par veckor är värt halva resan.”

Ett ställe jag aldrig varit på, men skulle vilja se.

”Mongoliet.”

Min bästa souvenir.

”Jag köper alltid en kula till julgranen. Varje år när vi klär granen kommer minnena tillbaka.”

 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?