1515
Annons

Europol: Den största cyberattacken hittills

Den virusattack som drabbat tiotusentals Windows-datorer världen över är av en omfattning som vi aldrig tidigare sett, säger Europol.
En it-säkerhetsexpert i Storbritannien tros ha stoppat spridningen för tillfället  men varnar för att den kan ta ny fart igen.

Bild:Colourbox/TT

"Krisen är inte över, de kan alltid ändra koden och försöka igen", säger en brittisk it-säkerhetsexpert som skriver på Twitter under namnet @MalwareTechBlog, till nyhetsbyrån AFP.

Virusexperten, som inte vill träda fram med sitt namn, upptäckte att angreppet gick att stoppa genom att registrera en oanvänd internetdomän som utnyttjats i attacken.

"I huvudsak förlitade de sig på en domän som inte var registrerad och genom att registrera den stoppade vi spridningen av skadlig programvara", skriver personen till AFP.

En expert på säkerhetsföretaget Symantec bekräftar att spridningen minskat kraftigt tack vare den brittiske IT-expertens initiativ.

"Antalet är extremt lågt och minskar snabbt", säger Vikram Thakur till nyhetsbyrån Reuters.

Men även om det skulle innebära att spridningen av viruset stoppats, så betyder det inte att problemen är över för dem som redan drabbats.

Virusattacken är av "en aldrig tidigare skådad omfattning", säger den europeiska polismyndigheten Europol, som konstaterar att det kommer det krävas en omfattande internationell utredning för att finna de skyldiga bakom attacken.

Rapporterna har strömmat in från myndigheter och företag i hela världen som drabbats av utpressningsvirus, så kallad ransomware. Viruset kan ha spridits med hjälp av en teknik som utvecklats av USA:s underrättelseorgan NSA, uppger IT-experter.

NSA, USA:s motsvarighet till Försvarets radioanstalt (FRA), upptäckte det säkerhetshål i operativsystemet Windows som möjliggjort attacken. Ett verktyg från NSA har sedan stulits av en hackergrupp och använts i attacken, skriver bland andra The Financial Times, med hänvisning till flera IT-säkerhetsexperter.

Sent på fredagen satte sig höga företrädare från USA:s underrättelsetjänster i möte för att diskutera hur den världsomspännande attacken kunde stoppas, rapporterar ABC.

Enligt it-säkerhetsföretaget Avast berörs 99 länder. Ryssland, Ukraina och Taiwan ska vara värst drabbade, enligt bolaget.

Bland annat infekterades it-system på brittiska sjukhus. Akutmottagningar tvingades säga nej till patienter eftersom datorerna slutat fungera. Den stora spanska teleoperatören Telefónica var en av många drabbade företag, liksom den USA-baserade transportfirman Fedex.

Den franska biltillverkaren Renault har tvingats stoppa tillverkningen i Slovenien och vid anläggningar i Frankrike, efter att företaget drabbats, uppger ledningen för AFP. I Ryssland har såväl banker som flera departement infekterats.

"Det här är en av de största globala utpressningsattacker vi har sett", säger Rich Barger på it-företaget Splunk, till Reuters.

Angriparna tycks ha börjat med att angripa mål i Europa. När de sedan började rikta blickarna mot USA hade spam-filter börjat identifiera hotet, vilket lett till att inte lika många drabbats i USA.

Även organisationer i Sverige påverkades. Timrå kommun skriver i ett pressmeddelande att datorer angripits och verkstadsbolaget Sandviks datorer infekterades.

Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Bakom kulisserna i det uppkopplade samhället

Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.
Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Framtidens standardisering stavas elbilar och smarta kläder. Den fossilfria omställningen väntar runt hörnet – och det är standarder som gör den möjlig.

 – Vi kommer prata betydligt mer om standarder i framtiden. Det blir ännu viktigare när vi ska ställa om till solceller, vindkraft och batterier, säger Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Alla kommer i kontakt med standarder – men få vet om det. Idag tar vi knappar, larmsystem, automatiska belysningssystem och självkörande vattenspridare för givet. Enligt Thomas Korssell är det tack vare standarder vi kan göra det.

– Det finns en anledning till att du kan starta din elvisp hemma när du sitter i bilen och ha sockerkakan färdig när du kommer hem, skrattar han.

Ett ännu mer uppkopplat samhälle

Enligt Thomas Korssell behöver inte alla förstå de bakomliggande orsakerna till varför saker fungerar som de gör, eftersom han tror att standarder i framtiden allt mer kommer paketeras som färdiga lösningar.

– Snart kommer fler vara sina egna elproducenter, utan att man för den sakens skull måste vara en expert i frågan. Produkterna och tjänsterna räknar exempelvis ut energianvändning, energislag och vädertecken – för att man enklare ska kunna optimera sin egen energiförbrukning, säger han.

Vidare menar Thomas Korssell att bilpooler och laddstationer i förlängningen är standarder. Likaså smarta klockor och andra ”wearables”. Det finns många faktorer som spelar in för att olika smarta system ska kunna kommunicera med varandra – allt från cybersäkerhet till funktion och design.

– Man kan säga att standarder egentligen är tekniska regler för samverkan – både mellan varandra och i olika system. Men det är nog lite enklare att förklara det som anledningen till att man kan fjärrstyra sitt sockerkaksbak, säger Thomas Korssell.

Läs det senaste från SEK Svensk Elstandard här.  

Högaktuellt engagemang

Även om inte alla behöver förstå de bakomliggande principerna, är det desto viktigare att engagera sig tidigt i standardiseringsarbetet om man arbetar i branschen. För att Sverige ska kunna fortsätta vara ett framgångsrikt innovationsland krävs det att man har koll på omvärlden så att man kan attrahera rätt sorts kompetens.

– Dessutom skapar det förutsättningar för ett stort nätverk, som i sin tur leder till en bättre förståelse för energisituationen i världen.

Nyfiken på att påverka elstandarder? Anmäl dig här.  

Fakta:
SEK Svensk Elstandard är en ideell organisation, utsedd av regeringen att ansvara för all elektroteknisk standardisering i Sverige. SEK är svensk nationalkommitté i IEC och alla svenska företag, myndigheter, organisationer, högskolor och universitet kan delta i standardiseringsarbetet.

Besök SEK Svensk Elstandards hemsida.  

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Bitcoinbedrägerier ökar: ”Numera är det varje dag”

Investeringsbedrägerierna i Sverige ligger fortsatt på höga nivåer. Under andra kvartalet har Finansinspektionen även noterat att bedragarna förfinat sina metoder ytterligare.

Fi uppmanar Sveriges konsumenter att vara försiktiga.
Fi uppmanar Sveriges konsumenter att vara försiktiga.Foto:SORAPOP UDOMSRI, Jesper Frisk.

Under förra veckan uppmanade Finansinspektionen (FI) återigen Sveriges konsumenter att vara försiktiga. Nuvarande bedrägerivågen är stor och omfattande. Det handlar framför allt om kryptovalutan Bitcoin, säger Lars Malmström, chef för konsumentavdelningen på FI. Han konstaterar att anmälningarna kring bedrägerierna ökat.

”Förut brukade jag säga att personer som blivit lurade hörde av sig flera gånger i veckan, numera är det varje dag.”

Bedragarnas metoder varierar, och de anpassar sig snabbt till vad som fungerar för tillfället. Lars Malmström beskriver ett typiskt händelseförlopp som att bedragarna först hittar sina offer via sociala medier. Där luras de att investera några tusen kronor i kryptovalutor eller populära aktier. I själva verket förs pengarna över direkt till bedragarna, det görs ingen investering.

”Oftast är det bara början. Den låtsasinvestering som gjorts framställs som lyckad, och offret dras med och luras att sätta in mer och mer pengar. Hela processen kan pågå i flera månader.”

”Första gången man möter det här så undrar man kanske hur personer kan gå på detta. I själva verket är det väldigt svårt att skilja bedragarnas hemsidor från den generelle nätmäklarens, och de är mycket skickliga i sin kommunikation. När konsumenterna till slut försöker realisera sina iscensatta vinster eller stoppa förluster inser de att de blivit lurade. Offren har i genomsnitt förlorat flera hundratusen kronor”, säger Lars Malmström.

I FI:s senaste varning lyfts även ett fall från Högsta Domstolen upp. FI konstaterar att offret fått tillbaka nästa hela sitt förlorade belopp, men att det för denna dom rört sig om att offret själv inte fört över sina pengar till bedragarna. Om man på egen hand initierat en överföring är det fortsatt nästan omöjligt att få tillbaka sitt förlorade belopp.

FI tror att det viktigaste för att komma till rätta med bedrägerierna är att göra konsumenter mer medvetna.

”Att motverka den här typen av bedrägerier är inte heller bara viktigt för den enskilda konsumenten, utan även för finansbranschen i stort. Alla ska kunna spara och känna sig trygga”, säger Lars Malmström.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera