1515

Europas tilltro till USA rasar med Trump

Donald Trumps stöd i hemlandet är historiskt lågt — och i Europa är förtroendet för USA:s president ännu lägre. Ett undantag finns dock: Trump är förhållandevis populär hos européer som sympatiserar med högerpopulistiska partier, visar en färsk undersökning.

Bruce Stokes, chef vid opinionsinstitutet Pew Research Center.
Bruce Stokes, chef vid opinionsinstitutet Pew Research Center.Bild:Henrik Montgomery/TT

"Till viss del har det att göra med hans realpolitik, som inreseförbudet. Men man ska inte underskatta det faktum att Donald Trump ses som en anti-etablissemangspolitiker", säger Bruce Stokes, chef för globala undersökningar på opinionsinstitutet Pew Research Center.

Stokes är i Stockholm för att tala om attityder hos amerikaner och européer drygt sju månader in i Trumps presidentskap. Han säger att flera av de högerpopulistiska partierna i Europa, som brittiska Ukip, liksom Trump angriper etablissemanget.

Därför är det kanske inte konstigt att 44 procent av Ukip-anhängarna gör tummen upp för Trump, till skillnad från 13 procent av de övriga britterna. I Sverige tycker 28 procent av dem som gillar Sverigedemokraterna att Trump gör rätt på den världspolitiska arenan. Motsvarande siffra bland icke-Sverigedemokrater är 4 procent.

Överlag har européers förtroende för både USA och dess ledare rasat efter att affärsmannen Trump flyttade in i Vita huset. I Sverige har nu 45 procent en positiv bild av USA, jämfört med 69 procent i fjol. Tendensen är densamma i länder som Spanien, Nederländerna, Tyskland och Frankrike.

Men i Ryssland är läget tvärtom. Andelen ryssar som ser positivt på USA har ökat dramatiskt med 26 procentenheter till 41 procent. Detta samtidigt som Donald Trumps stab utreds för misstänkt samröre med Moskva under valrörelsen.

Synen på Donald Trump i Europa påminner i dag om hur européer 2008 såg på den tidigare republikanske presidenten George W Bush, impopulär för att ha startat krigen i Afghanistan och Irak. I Sverige, där opinionen svängt mycket kraftigt, har förtroendet för USA:s ledare minskat från 93 procent för Barack Obama i fjol till 10 procent nu.

"Tappet är häpnadsväckande och allvarligt i en tid då vi står inför allvarliga gemensamma utmaningar som klimatförändringarna. Men siffrorna speglar också de orealistiska förväntningar som fanns på Barack Obama", påpekar Stokes kort efter en föreläsning på Utrikespolitiska institutet.

I Europa uppfattas Trump i allmänhet som en stark ledare, men få anser att han är kvalificerad eller att han bryr sig om sina väljare, visar Pews mätningar. En majoritet ser honom som arrogant, intolerant och farlig — med undantag för boende i Ryssland.

Trenden går igen i hemlandet där Donald Trump får dåligt betyg i ärlighet, temperament och omdöme.

"Han har ett stöd på cirka 35 procent, enligt de dagliga mätningar som görs. Historiskt sett har ingen president legat så lågt sju månader in i sin ämbetstid", säger Stokes.

TT: Hur skulle du beskriva hans kärnväljare, de som inte sviker honom?

"De är i högre grad män än kvinnor, fler vita än icke-vita. Många bor på landsbygden och är inte högutbildade."


Innehåll från RiksbyggenAnnons

Riksbyggen och Svensk Plaståtervinning med mål att bli störst i världen

Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning.
Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning.Foto:Svensk Plaståtervinning

Svensk Plaståtervinning bygger världens största och modernaste anläggning för återvinning av plastförpackningar. För att kunna fokusera på kärnverksamheten har man valt att anlita Riksbyggen för totalförvaltning av fastigheten.

– Det känns bra ända in i hjärtat att få vara med och möjliggöra den här visionen, säger Maria Stenstrand på Riksbyggen.

Redan i dag har Svensk Plaståtervinning en anläggning i Motala som återvinner plastförpackningar från svenska hushåll, men tyvärr har den inte kapacitet att sortera och återvinna alla plastsorter som finns på marknaden. Därför skapar man nu Site Zero, där Electrolux gamla fabrik i Motala byggs om och återanvänds för att bli en återvinningsanläggning unik i sitt slag i världen.

– Med Site Zero fördubblar vi vår kapacitet, samtidigt som vi tredubblar antalet plastsorter som vi kan ta emot och återvinna. Det finns ingen annan anläggning i världen som klarar det i dag, säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning.

Läs mer om totalförvaltning från Riksbyggen. 

Den nya tekniken innebär att även sammansatta plaster kommer att kunna avskiljas och återvinnas, något som medför att hela det svenska plastflödet kan bli cirkulärt.

– Att få göra den här investeringen tillsammans med våra producentkunder och ägare, som består av stora delar av det svenska näringslivet, känns mycket inspirerande, säger Mattias Philipsson.

Specialistkompetens inom intressanta områden

För att kunna fokusera på kärnverksamheten har Svensk Plaståtervinning valt att överlåta allt som har med fastighetens skötsel att göra till en extern part, och sedan den första augusti 2021 tar Riksbyggen hand om den totala förvaltningen av byggnaden.

– De frågade i våras om vi hade kapacitet att klara av den här typen av uppdrag, och då svarade jag att om det är någon som klarar det så är det vi, säger Maria Stenstrand, kundgruppschef för Riksbyggens Fastighetsförvaltning i Västra Östergötland.

– Dels för att vi redan finns på plats i Motala med en bra lokal organisation, dels för att vi är en del av en helhet där vi har tillgång till hela Riksbyggens kompetens, inklusive specialistkompetens inom områden som är extra intressanta för Svensk Plaståtervinning.

Maria Stenstrand, kundgruppschef för Riksbyggens Fastighetsförvaltning i Västra Östergötland.
Maria Stenstrand, kundgruppschef för Riksbyggens Fastighetsförvaltning i Västra Östergötland.Foto:Svensk Plaståtervinning & Filip Leo

Förutom att Riksbyggen ska sköta det dagliga, till exempel ekonomisk förvaltning och utemiljö, ska de också hjälpa Svensk Plaståtervinning att se till att den nya anläggningen blir helt klimatneutral med noll utsläpp.

– De vill ligga i framkant och verkligen pusha gränser, något som stämmer väl in med vår ambition på Riksbyggen, säger Maria Stenstrand.

– Tillsammans kommer vi att kunna testa nya lösningar när det gäller till exempel energioptimering och digitala tjänster och där kan vi på Riksbyggen bidra med riktigt duktiga experter. 

Läs mer om möjligheterna med Riksbyggens energitjänster.

Första etappen av Site Zero ska stå klar 2023, för att vara fullt utbyggd 2025, och totalt rör det sig om 85 000 kvadratmeter byggnadsyta.

– Fastigheten är i sig fascinerande att jobba med i och med att den är så hisnande stor och komplex, säger Maria Stenstrand.

– Men framförallt är det otroligt roligt att få vara en del av den häftiga vision som Svensk Plaståtervinning har. Att de har anförtrott oss att sköta allt som har med fastigheten att göra är ett oerhört förtroendeuppdrag. Nu vill vi göra allt vi kan för att göra deras fastighetsägande så bekymmersfritt att de kan lägga all sin tid på att förverkliga sin vision.

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?