Annons

Europas hetaste bomarknad finns på Island

Bopriserna på Island steg med över 10 procent fram till september 2016. Det är den snabbaste prisökningen i Europa och näst snabbaste i världen, enligt Global Property Guide.

Bild:TT

Sju av världens tio hetaste bostadsmarknader finns i Europa, visar en sammanställning som Global Property Guide gjort på bostadspriserna under de tre första kvartalen 2016.

Bostadspriserna ökar snabbast i Shanghai i Kina, men på andra plats i världen finns Island med sina drygt 320.000 invånare. Bopriserna på Island ökade med 10,9 procent från januari till september 2016, jämfört med samma tid året innan. Från årets andra till tredje kvartal steg priserna med 5,4 procent.

Enligt Global Property Guide beror den isländska prisökningen på en stark efterfrågan i kombination med brist på tillgängliga bostäder. Efter kraschen 2008 växer landets ekonomi nu mycket starkt och bnp väntas öka med 4,1 procent år 2017, enligt OECD:s prognos.

Efter Island ökar bopriserna snabbast i Kanada, Rumänien och Tyskland.

Den svenska bostadsmarknaden är sjätte hetast i världen. I somras var Sverige fortfarande på plats tre bland världens länder med snabbast stigande bopriser. Nu är Sverige det enda landet i topp tio där bopriserna ökar långsammare än året innan.

Global Property Guide nämner amorteringskravet och den långsammare tillväxten som anledningar till att den svenska boprisökningen börjat lugna ner sig.

Globalt ökar bopriserna, justerat för inflation, på 28 av 46 bostadsmarknader.

Bopriserna faller mest i Qatar, Ryssland och Brasilien. I Qatar sjönk priserna med 13,3 procent, i Ryssland med 11,3 procent och i Brasilien med 7,7 procent under årets tre första kvartal.

https://infogr.am/1cc578ba-4ad1-4287-aecc-a6f13b4a01e8

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera