ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Europaräntorna steg – valutor sidledes

Europaräntor steg 1-2 punkter i längre löptider och dollarn handlades sidledes. Den amerikanska tioåringen sjönk 1 punkt för dagen medan den steg lika mycket jämfört med fredagens svenska stängning till 2,64 procent. 

Den republikanske majoritetsledaren i den amerikanska senaten, Mitch McConnell, meddelade på söndagen att en omröstning om att undvika nedstängning av federal verksamhet skjuts upp till klockan 18 på måndagen svensk tid efter att förhandlingarna mellan en grupp senatorer från båda partierna misslyckats att nå en uppgörelse om bland annat immigrationen.

Totalt 750.000-800.000 personer kommer stanna hemma utan lön. Verksamhet som klassas som nödvändig fortsätter, men anställda får ingen lön förrän politikerna i Washington har nått en överenskommelse.

En nedstängning av all "icke nödvändig" federal verksamhet bör enligt de flesta bedömare.

SEB:s Andreas Johnson skrev i en kommentar att det bör ha begränsad påverkan på finansiella marknader.

Under nedstängningen 2013 tappade aktieindex initialt en del men återhämtade sig snabbt och hade stängt på plus när nedstängningen var över, skrev han.  

Jes Asmussen på Handelsbanken skriver att även om nedstängningen blir utdragen så kommer effekten på BNP-tillväxten 2018 att ha förhållandevis ofarlig då de anställda som får stanna hemma förväntas få sin lön när verksamheten kommer i gång igen. 

Under den senaste statliga nedstängningen 2013 så fick cirka 40 procent stanna hemma utan lön, om än att de fick betalt retroaktivt när de sedan efter två veckor återvände till arbetet.

Nedstängningen 2013 varade 16 dagar och den generella bedömningen är att varje vecka med nedstängning kan dämpa BNP-tillväxten (kvartalsvis i beräknad årstakt) med 0,2 procentenheter.

Under 2013 motverkades det dock av stark privat konsumtion och investeringar, och BNP-tillväxten fjärde kvartalet låg på 4 procent.

"Inte heller nu väntas en nedstängning, som när allt kommer omkring inte är den första i ordningen, störa ekonomin. Det positiva sentimentet på grund av skattesänkningarna, och den starka inhemska och globala ekonomin bör kompensera för politiska problem", skrev Commerzbank i en analys.

Dollarn noterade små förändringar på måndagen och tappade till 1:22 mot euron och 110:83 mot yenen. 

"Om inte den amerikanska nedstängningen tar slut väldigt snabbt, vilket skulle kunna lyfta dollarn, fokuserar marknaden på de andra två händelserna denna vecka, nämligen BOJ och ECB där den senare sannolikt kan överraska euro-'bulls'", sade Alvin Tan, valutastrateg vid Societe Generale, till Reuters.

Tyska tioåringen steg 1 punkt till 0,58 procent. Tyskland rör sig närmare en ny regering efter att socialdemokraterna, SPD, på söndagen röstade för att inleda förhandlingar med CDU och förbundskanslern Angela Merkel.

Merkel välkomnade på söndagen beskedet från SPD efter vad hon kallade "en intensiv och samvetsgrann" debatt, rapporterar Bloomberg News.

I dag, måndag, kommer Merkels CDU och det bayerska systerpartiet CSU samordna sin strategi så att förhandlingarna med SPD om en ny så kallad stor koalition kan inledas så snart som i morgon, tisdag.

Om allt går vägen skulle en ny regering kunna finnas på plats strax före påsk.

Bitcoin tappade på måndagseftermiddagen och handlades vid svensk stängning strax över 10.600, omkring 6,5 procent ned. 

Under dagen meddelade Nordea att man förbjuder anställda från att handla kryptovalutor. 

Förbudet, som träder i kraft den 28 februari, kommer efter att styrelsen velat fatta ett beslut på grund av marknadens "oreglerade karaktär", sade Nordeas presschef Afroditi Kellberg, i en kommentar till Bloomberg News. 

Europeiska bankföreningen, EBF, sade till Bloomberg att man kan tvingas till att ta ställning i frågan om banker börjar införa egna förbud.

Kronan handlades 1 öre svagare mot euron till 9:84 och netto i princip oförändrat mot dollarn vid 8:03. Räntan på den svenska tioåringen steg 2 punkter till 0,89 procent. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies