1515

Europaräntorna gick nedåt och kronan försvagades

Europaräntorna inledde den nya veckan svagt nedåt, med undantag för Italien där räntorna fortsatte ned 3-7 punkter. Samtidigt stärktes euron något mot dollarn, som i sin tur även tappade mot japanska yen.

Vid svensk stängning var den tyska tioåriga obligationsräntan ned 1 punkt till 0,26 procent, från svensk stängning i fredags, medan den svenska tioåringen slutade 2 punkter lägre på 0,39 procent.

Italienska räntor fortsatte att gynnas av dämpad oro för politisk kris sedan italienska Femstjärnerörelsen drabbats av bakslag i söndagens kommunval.

Antietablissemangspartiet misslyckades med att nå andra valrundan i flera stora städer, bland annat i partiledaren Beppe Grillos hemstad Genua.

I Frankrike visade det slutliga resultatet av söndagens första omgång i det franska parlamentsvalet att nära en tredjedel av väljarna lade sina röster på president Emmanuel Macrons parti, LREM, eller på allianspartiet Modem, men valdeltagandet var lågt.

Nästa söndag hålls den andra, och avgörande valomgången.

I Storbritannien arbetar några av premiärminister Theresa Mays mer seniora ministrar för att dämpa hennes plan om en hård brexit och antyder att Storbritannien kan bli kvar i EU:s inre marknad och tullunionen medan premiärministern kämpar för sin politiska överlevnad.

En senior minister uppgav att det faktum att Theresa May avser att förlita sig på nordirländska DUP innebär att hon kan tvingas att behålla Storbritannien i tullunionen och den inre marknaden.

Förre brittiska finansministern George Osborne, numera redaktör för Evening Standard, kallade Theresa May "dead woman walking" och tror att hennes dagar är räknade.

Enligt ordföranden i parlamentets konservativa kommitté finns det dock i nuläget inga krav på ledarskapsomröstning för att ersätta May.

DUP:s partiledare Arlene Foster uppgav att hon i förhandlingarna med May ska försöka stärka enigheten i det förenade kungadömet och få ett bra brexit-avtal för Nordirland.

I Finland meddelade statsminister Juha Sipilä att regeringen inte kan fortsätta att regera tillsammans med Sannfinnländarna efter att de i helgen valt Jussi Halla-aho ledare för det EU- och invandrarkritiska partiet. Valet var inte någon stor överraskning, men bedömare anser att det kommer att få stora konsekvenser. Halla-aho själv är invandrarfientlig med starka nationalistiska värderingar och anser även att Finland bör lämna EU.

Nordeas chefsstrateg Jan von Gerich noterade att just som det började se bättre ut för Finland, efter år av besvikelser, så hotar en regeringskris utsikterna för den finska ekonomin.

"Även om vi inte räknar med några stora marknadsrörelser i nära framtid så skulle ytterligare försening av välbehövliga reformer skada utsikterna på medellång sikt", skrev han i ett kundbrev.

Dansk inflationsstatistik på måndagen visade att KPI för maj kom in något lägre än väntat, med en inflationstakt på 0,8 procent i stället för väntade +0,9 procent i Bloomberg News analytikerenkät. Det stora fallet i priserna på teletjänster som inträffade i juli i fjol fortsatte att sätta stark nedåtpress på undergruppen "Kommunikation".

I morgon, tisdag, publicerar SCB det svenska KPI-utfallet för maj. Enligt SME Direkts enkät bland analytiker väntas den visa att KPI-inflationen sjönk till 1,6 procent i maj, från 1,9 procent i april och att KPIF-inflationen sjönk till 1,8 procent, från 2,0 procent.

Måndagens svenska siffra var SEB:s Boprisindikator som visade att de svenska hushållen tror på en svagare utveckling för bostadspriserna i juni jämfört med vad de gjorde föregående månad.

Boprisindikatorn, som visar skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser, sjönk till 63 jämfört med 69 i maj.

Enligt SEB:s privatekonom Jens Magnusson har hushållen dock en fortsatt stark tro på fortsatta prisuppgångar. Att Boprisindikatorn ändå faller tydligt den här månaden kan bero på Finansinspektionens nya besked om ett utökat amorteringskrav.

USA-räntorna pekade marginellt uppåt på måndagen, tioårsräntan var dock 1 punkt lägre på 2,21 procent, mätt från svensk stängning i fredags.

På valutamarknaden handlades euron kring 1:1203 mot dollarn, upp från 1:1186 vid svensk stängning i fredags.

Benoit Coeure, ledamot i ECB:s direktion, sade att euroområdets inflation håller på att bli mindre beroende av stimulanser från ECB.

Dollarn tappade samtidigt mot yenen till 109:84 (110:66), medan pundet fortsatte att försvagas då det politiska kaoset ökar oron inför de stundande brexit-förhandlingarna.

Kronan blev 3 öre svagare till 9:79 mot euron och 2 öre svagare till 8:74 mot dollarn.

 Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?