Europaräntor sjunker men Euron är stabil

Europaräntorna pekar överlag nedåt i onsdagens förmiddagshandel, med något större nedgångar i euroområdets periferi, samtidigt som nettorörelserna på valutamarknaden är försumbara.

 

En av få makropunkter på förmiddagen var tysk arbetslöshet, som visade att arbetsmarknaden i Tyskland var starkare än väntat i december. Antalet arbetslösa minskade med 29.000 personer, mer än dubbelt så mycket som den väntade nedgången med 13.000 personer, enligt Bloomberg News enkät.

Samtidigt sjönk arbetslösheten till väntade, och rekordlåga, 5,5 procent. Novemberarbetslösheten reviderades ned till 5,5 procent, från 5,6 procent.

Inhemsk konsumtion och stark världshandel gynnar den tyska arbetsmarknaden och i går visade statistik att det tyska industri-PMI till rekordhög nivå i december. Men samtidigt har optimismen i näringslivet dämpats något den senaste tiden eftersom företagsledare oroar sig för att svårigheter att hitta kvalificerad personal ska leda till högre kostnader.

Här hemma gapar makroagendan i det närmaste tom, med nybilsregistreringen från SCB som enda kända punkt. Den visade på en nedgång med 6,6 procent i december, vilket kan förklaras med kalendereffekten, då december 2017 hade två färre registreringsdagar än december 2016.

Geopolitiska samtalsämnen är Nordkorea och protesterna i Iran, men inget av dem uppges i nuläget påverka finansmarknaderna.

Enligt oidentifierad talesperson för Nordkorea sade i ett tv-sänt uttalande att Nordkorea under morgonen kommer att öppna en kommunikationskanal mellan Nord- och Sydkorea under onsdagen.

Samtalen sker med målet att inleda formell dialog om att skicka en nordkoreansk delegation till vinter-OS i Pyeongchang i Sydkorea i februari.

I ett nyårstal sade nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un att han var redo för dialog med Sydkorea.

USA-räntorna är marginellt högre, med tioårsräntan 1 punkt upp till 2,46 procent, jämfört med vid svensk stängning i går.

Fokus på onsdagen ligger på industri-PMI från ISM. Indexet har varit i en stigande trend sedan presidentvalet november 2016 och noterats till 13-årshögsta nivåer under hösten. Har nu backat två månader i rad, men förra månaden steg de viktiga delindexen för produktion och order. ISM väntas nu ha sjunkit marginellt till 58,1 i december från 58,2 i november.

Senare på kvällen riktas blickarna mot protokollet från Fed-mötet i december då centralbanken höjde räntan för tredje gången 2017.

På valutamarknaden handlas euron i princip oförändrat mot dollarn, som i sin tur är stabil mot yenen.

Kronan har stärkts med ett halvt öre mot både dollar och euro.


              onsdag kl 10.20 (tisdag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 8:1666 (8:1700) Statsobl 2y -0,77 (-0,76)
EUR/SEK 9:8293 (9:8369) Statsobl 10y 0,79 (0,81)
EUR/USD 1:2038 (1:2038) Räntegap/ty 34 (35)
US obl 10 2,46 (2,45) Ty obl 10 0,45 (0,46)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ZiccumAnnons

Så eliminerar de kylkedjan för vaccin

Vaccin har debatterats frekvent i snart ett år med anledning av coronapandemin. Även vaccinens kylkedja har diskuterats flitigt. Här har svenska Ziccum en lösning. Med sin patenterade teknologi kan bolaget eliminera behovet av den komplicerade och kostsamma kylkedjan. 

I princip alla vaccin måste förvaras kallt, i exakt rätt temperatur, från det att de lämnar tillverkaren och under hela transporten till den som ska vaccineras. Detta kallas för kylkedjan och om kedjan bryts, riskerar vaccinet att förstöras. Särskilt svårt blir det att inte bryta kedjan när vaccin ska transporteras över jordklotet till otillgängliga platser i utvecklingsländer, där det exempelvis kan finnas brister med elektricitet. Att bibehålla kylkedjan är, förutom att vara logistiskt komplicerat, också mycket kostsamt. Nu har det Lundabaserade bolaget Ziccum utvecklat en teknologi som löser problemet. 

- Med vår patenterade teknologi LaminarPace kan vi skonsamt torka vaccin i rumstemperatur till pulverform. Detta betyder att det går att både lagra och transportera vaccin utanför kylkedjan, säger Göran Conradson, vd på Ziccum, och tillägger:

- Vaccin klassas egentligen som ett billigt läkemedel, men transportkostnaden är enorm. Här kan vi göra en stor skillnad. 

Läs mer om Ziccums mål och lösning.

Alla substanser intakta efter torkning

Göran Conradson liknar Ziccums torkprocess vid att duscha. När du duschar blir badrummet fuktigt och spegeln immig. När du sedan öppnar dörren till det torra intilliggande rummet, uppstår en utjämning mellan fuktig och torr luft. Badrumsspegeln kommer att vara exakt lika ren eller smutsig som innan du duschade, eftersom det bara är vattenmolekylerna som avdunstat. 

- Med vår teknologi har vi industrialiserat denna process. Vi avdunstar vätskan i läkemedlet och samlar upp allt annat i ett filter – alla substanser är med andra ord intakta, säger han. 

Siktet inställt på massvaccination i utvecklingsländer

Ziccum, som grundades 2017 och är listade på Nasdaq First North Growth Market, har sedan starten siktat in sig på vaccin. 

- Jag ser inga begränsningar med vår teknologi och tror att vi kan torka de flesta vacciner, då det är en generell process. Om vi inleder samarbete med en vaccinutvecklare skulle vi också kunna torka covid-19-vaccin. Men vårt primära fokus är massvaccinationer i utvecklingsländer. Kylkedjan har för stora brister och det finns miljontals barn som saknar livsviktig vaccination. 

Vill bygga unik vaccinanläggning i Sverige

Under 2021 ska Ziccum undersöka möjligheten att bygga en så kallad fill and finish-anläggning för temperaturstabila vaccin i Sverige – som i så fall blir världens första.

- Vi är ett utvecklingsbolag och ser det som ett naturligt steg framåt. Det är också en viktig del i Sveriges beredskap att ha en egen vaccinanläggning, avslutar Göran Conradson. 

Om Ziccum

Ziccum utvecklar nya temperaturstabila versioner av världens mest behövda och livsavgörande vacciner. Med bolagets patenterade teknologi LaminarPace möjliggörs produktion av nya, skonsamt torkade formuleringar som kan transporteras enkelt och kostnadseffektivt, utan krav på en komplicerad och dyr kylkedja hela vägen från fabrik till sista barnet längst bort från moderna logistiknoder. Läs mer om Ziccum.

 

Mer från Ziccum

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ziccum och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?