1515
Annons

Europabörserna handlas ned – flygsektorn mot strömmen

Samtidigt som Stockholmsbörsen håller helgstängt handlas de europeiska börserna ned i torsdagens öppning. Flygsektorn stiger dock efter Lufthansas miljardplan med den tyska staten.

Foto:Alex Kraus

Efter en dryg halvtimmes handel har europeiska Stoxx 600-indexet fallit 0,6 procent. I Tyskland är Frankfurtbörsens Dax-index ned 0,7 procent. Flygbolaget Lufthansa går dock mot strömmen och stiger 5,8 procent. Under morgonen bekräftade bolaget att de för samtal med den tyska regeringen om ett stödpaket. Totalt handlar det om åtgärder på upp till nio miljarder euro, varav tre miljarder i form av ett lån.

Londonbörsen inleder torsdagen med ett fall på 0,8 procent. Även i Storbritannien går flygaktierna starkt. Lågprisflygbolaget Easyjet stiger 4,9 procent medan flygmotortillverkaren Rolls-Royce är upp 2,2 procent. Easyjet har meddelat att de kommer att återuppta ”ett litet antal” flyglinjer från den 15 juni där de tror att efterfrågan är tillräckligt stor för att flygningarna ska bli lönsamma. De första resorna kommer att gå inrikes i Storbritannien och Frankrike.

Parisbörsen faller 0,9 procent, men flygtillverkaren Airbus placerar sig i förarsätet med en uppgång på 0,5 procent.

Även i Asien har börserna haft öppet som vanligt i dag. Hongkongbörsen visade vid stängning en nedgång på 0,6 procent medan Shanghaibörsen föll lika mycket. Tokyobörsen handlades något mer stabilt med en nedgång på 0,2 procent.

Innehåll från Schneider ElectricAnnons

Hållbar fastighetsautomation med människan i fokus

Allt fler fastighetsägare har idag ett stort fokus på hållbarhet. Med Schneider Electrics system för fastighetsautomation kan de enkelt övervaka och styra sina byggnader och snabbare uppnå hållbarhetsmålen.

Fastigheter står idag för omkring 30 procent av världens energianvändning och för nästan 40 procent av de årliga koldioxidutsläppen. För att uppnå målen i Parisavtalet och begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, måste 3 procent av byggnadsbeståndet i Europa renoveras varje år. Idag ligger renoveringstakten på endast 1-1,5 procent årligen och det största hindret för att investera i hållbara byggnader är finansiering. Lösningen för att säkerställa mer träffsäkra investeringar är att använda sig av digital teknik.

- En av våra lösningar för fastighetsautomation är digital tvilling, en spegling av en verklig fastighet, med vilken man kan skapa datadrivna insikter för att optimera energianvändningen i sina fastigheter. Man får här data i realtid, kan simulera energiflöden och modellera förändringar innan de tillämpas live i anläggningen. Den digitala tvillingen skapar mervärde för fastighetsägaren, som kan ta rätt beslut för att optimera driften, säger Tomas Bäckstadi, Service and Business Development Director , Schneider Electric.

En öppen plattform för byggnadens olika system

80 procent av 2050 års byggnader uppskattas redan idag vara byggda, vilket innebär att både det befintliga fastighetsbeståndet såväl som kommande byggnader behöver kunna hanteras för att uppnå hållbarhetsmålen. 

Med Schneider Electrics fastighetsautomationssystem EcoStruxure™ Building Operation (EBO) möjliggörs enkel och flexibel styrning och övervakning av fastighetens olika system i en plattform. Med systemet skapas förutsättningarna för att samla, strukturera, analysera och agera på byggnadens data. För att möjliggöra dagens och framtidens allt mer uppkopplade byggnader har systemet inbyggt stöd för effektiv hantering och lagring av stora mängder data.

- Vi ser att fyra grundpelare driver utvecklingen av dagens och framtidens byggnader och därmed våra lösningar för fastighetsautomation– de behöver vara drift-och energieffektiva, motståndskraftiga, hållbara och utformade med människan i fokus. I och med att vi tillbringar uppåt 90 procent av våra liv inomhus blir det tydligt att de byggnader som vi vistas i har en stor påverkan på vårt välmående och hälsa. Luftkvalité, temperatur och belysning är exempel på parametrar som är viktiga att ha i åtanke. Med EcoStruxure™ Building Operation kan fastighetens olika system integreras sömlöst i en framtidssäkrad och flexibel plattform och bidra till att möjliggöra en mer produktiv och hälsosam inomhusmiljö för byggnadens nyttjare, säger Linnea Lunnbäck, Offer Manager, Schneider Electric. 

”Med en digital tvilling kan man skapa datadrivna insikter för att minska sin miljöpåverkan”

Läs mer om framtidens fastigheter

Mer från Schneider Electric

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Schneider Electric och ej en artikel av Dagens industri

Tomt på hyllorna – då tar konkurrenten marknadsandelar

Husqvarna-konkurrenten Stiga tar marknadsandelar inom segmentet trädgårdsmaskiner, uppger vd:n Jakob Hägerström efter Di:s granskning av missnöjet bland Husqvarnas återförsäljare.

Di rapporterade om missnöjet bland återförsäljare av Husqvarnaprodukter.
Di rapporterade om missnöjet bland återförsäljare av Husqvarnaprodukter.Foto:Evelina Carborn och Stiga

På torsdagen kunde Di berätta om det utbredda missnöje som har uppstått bland Husqvarnas återförsäljare till följd av problemen i leveranserna av trädgårdsmaskiner. Svårigheterna är ett resultat av den globala komponentbristen.

”I det korta perspektivet kan det givetvis ske förflyttningar av marknadsandelar till följd av den här bristsituationen, men jag tror inte att man ska överdriva betydelsen av det på längre sikt”, sa Husqvarnas vd Henric Andersson till Di.

Stiga är en av Husqvarnas största konkurrenter inom segmentet trädgårdsmaskiner. Jakob Hägerström, vd för Stiga Sverige, vill inte kommentera Husqvarnas situation – men påtalar att den egna verksamheten har utvecklats i positiv riktning på senare tid. 

Inom Stigas huvudkategorier, som domineras av trädgårdsmaskiner, har man enligt vd:n erövrat marknadsandelar.

”När jag tittar på vår affärsverksamhet har vi under de senaste åren vuxit snabbare än marknaden och därför tagit marknadsandelar. Huruvida orsaken är att konkurrenterna skulle ha större problem kan jag dock inte avgöra.”

Stiga har haft likartade problem med leveranserna – i synnerhet avseende den populära produkten robotgräsklippare. Bolaget har arbetat med att öka transparensen i förhållande till återförsäljarna, bland annat genom att skicka ut information så fort man har identifierat störningar i leveranskedjorna.

Stigas vd utesluter inte att bolaget har presterat bättre än andra aktörer i branschen.

”I vissa fall har jag uppfattat det som att vi har kunnat leverera bättre än konkurrenterna, men generellt sett har vi nog befunnit oss i ungefär samma situation.”

Framöver ligger fokus på att återgå till en mer normal nivå av leveranssäkerhet. Strategin verkställs både på koncernnivå och ute på marknaderna.

”Vi behöver få hela logistiken att fungera”, säger Jakob Hägerström.

Även Husqvarna arbetar intensivt på att lösa problemen. Vd:n Henric Andersson har berättat att man konstruerar om en stor del av kretskorten för att kunna använda komponenter som är lättare att få tag på. Därutöver har bolaget bland annat börjat arbeta med alternativa transportsätt samt köpt in komponenter på spotmarknaden.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera