Europabörser: Uppåt under positivt kvartalsslut

Europabörserna upprepade torsdagens utveckling på fredagen där Paris- och Frankfurtbörserna steg något medan Londonbörsen gick mot strömmen och var ned. Gruvbolagen tillhörde förlorarna.

I London noterades FTSE100-indexet ned 0,4 procent medan CAC 40- och DAX-index i Paris och Frankfurt steg med 0,5 respektive 0,4 procent.

Trots att Londonbörsen visade på röda siffror har börsen sett över det första kvartalet stigit med strax under 3 procent.

"Marknadens svaghet (på fredagen) kan förklaras av ett visst avhändande av risk på slutet av veckan, månaden och kvartalet efter en av de bästa inledningarna på året sedan 2013. Detta trots rikligt med politisk risk, där det mesta under den senaste tiden kommer från Sydafrika", sade analytiker vid Accendo Markets i en kommentar som Marketwatch tagit del av.

I Sydafrika har president Jacob Zuma avskedat finansminister Pravin Gordhan i en ommöblering av kabinettet. Beskedet tyngde Old Mutual som var ned 7 procent och Investec som backade 9 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?