Annons

Europabörser: Trump stärker råvaror

Stigande priser på industrimetaller bidrog till att Europabörserna stängde tisdagen i positivt territorium.

Euro Stoxx 600 steg 0,2 procent. Franska CAC40 var upp 0,4 procent och tyska DAX 0,3 procent högre.

"Styrkan i oljepriset trycker upp råvaruproducenter och vi fortsätter att se en rotation med inflöden till industri och finans som fått ett lyft efter valet", sade Guillermo Hernandez Sampere, på tyska MPPM EK, till Bloomberg News.

Donald Trumps utlovade satsningar på infrastruktur har, sedan republikanerna vann valet, fått köparna att rusa in i industrimetaller på hopp om ökad efterfrågan.

Trenden fortsatte på tisdagen, råvaror var den bäst presterande sektorn i Stoxx Europe 600-index. Bland de individuella namnen ökade Glencore och BHP Billiton kring 5 procent vardera.

Sämre utvecklades schweiziska klocktillverkare sedan data visat att exporten av klockor rasade 16 procent i oktober på försvagad efterfrågan. Leveranserna till huvudmarknaden Hongkong backade med 22 procent, jämfört med minus 40 procent i september. Bland de individuella namnen retirerade Swatch 3,5 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?