Europabörser: Standard Life vinnare efter storaffär

Europabörserna backade på bred front på måndagen och Madridbörsens IBEX 35 var ett av mycket få index som lyckades hålla sig på ett litet plus, med hjälp av en god utveckling för Telefónica.

I övrigt var tyska DAX ned 0,6 procent, franska CAC40 0,5 procent och brittiska FTSE 100 0,3 procent. Det breda regionala indexet Stoxx Europe 600 handlades 0,5 procent lägre med råvaror som sämsta bransch följt av finans och IT. Starkast var för dagen elbolagen som lyckades skrapa ihop ett plus på ett par tiondels procent.

Franska Peugeot köper två anrika bilmärken av amerikanska General Motors i form av Vauxhall och Opel. Dessa märken utgjorde hela GM:s Europaverksamhet vilket betyder att General Motors lämnar kontinenten. Priset är 1,9 miljarder pund eller 21 miljarder kronor för verksamheterna, som sysselsätter cirka 4.500 personer i Storbritannien.

En annan stor företagsaffär var skotska Standard Lifes köp av Aberdeen Asset Management för cirka 3,8 miljarder pund. Det innebär att en av Europas största fondförvaltare skapas. Standard Life var en av de stora vinnarna i Europa för dagen med en uppgång på nära 6 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?