1515
Annons

Europabörser: Råvarubolag överlägsna vinnare

Kursrörelserna var generellt små i onsdagens handel på de europeiska börserna. Det stora undantaget utgjordes av råvarubolagen, som var överlägsna vinnare i de flesta länderna. Färska indikationer på fortsatt kinesisk tillväxt stödde uppgången.

Det breda europeiska indexet Stoxx Europe 600 noterades efter lunch för en uppgång om 0,2 procent. I topp bland sektorerna låg dock "Basic Resources", med en uppgång på 3,2 procent. Uppåt var det också för "Oil & Gas" som steg knappt 1 procent.

I London, som höll stängt på tisdagen, tog gruvbolagen de sex topplatserna i indexet FTSE 100, med järnmalmsjätten BHP Billiton som vinnare med en uppgång på 4,5 procent. Strax bakom låg ädelmetallproducenten Fresnillo samt Anglo American, båda med uppgångar över 4 procent.

Även i Paris var ett bolag med stark råvarukoppling, världens största stålproducent Arcelor Mittal, i toppen efter att ha stigit 2,5 procent. I Frankfurt var ett annat stålbolag, Thyssen Krupp, vinnare med plus 1,6 procent.

Stockholmsbörsen var inget undantag, med gruvbolaget Boliden och ståltillverkaren SSAB högst upp i OMXS30. Utanför storbolagsindexet steg Lundin Mining och guldproducenten Semafo.

Någon omedelbar koppling till för dagen stigande metallpriser gick inte att spåra. Koppar avancerade visserligen något på LME, men både zink och nickel backade.

Gruvbolag har gått starkt ända sedan slutet på fjolåret, då effekterna av flera års överinvesteringar gav som störst utslag i form av låga metallpriser och svag lönsamhet för gruvbolagen.

Sedan dess har Donald Trump vunnit det amerikanska presidentvalet och utlovat stora infrastruktursatsningar, samtidigt som den kinesiska ekonomin förefaller att utvecklas väl med stöd av fortsatta stimulanser.

"Det ser ut som om 2017 kan bli ett år då Kina fortsätter att gasa och USA börjar gasa, vilket i så fall är första gången sedan finanskrisen som världens två största ekonomier trycker på åt samma håll samtidigt", sammanfattade Handelsbankens råvarustrateg Martin Jansson nyligen utsikterna för det nya året för Nyhetsbyrån Direkt.

En rad analytiker har också mycket riktigt justerat upp sina prognoser för metallpriserna för kommande kvartal och för gruvbolagen väntas nu rejält ökade vinster. Enligt Bloombergs prognossammanställning spås till exempel Rio Tinto, Glencore och BHP Billiton redovisa vinstökningar om 20-35 procent för det fjärde kvartalet 2016.

Den senaste makrostatistiken tyder på att förbättringen fortsätter för Kina.

Landets så kallade Beige Book för det fjärde kvartalet, som publicerades natten till onsdagen, visade på en bred förbättring av den ekonomiska situationen för flertalet branscher. Rapporten följer på statistik tidigare i veckan som visade att vinsterna bland industriföretagen ökade i accelererande takt i november, inte minst inom gruvbranschen.

 


Innehåll från MölnlyckeAnnons

Mölnlycke vill utveckla sårvården med ny teknik

Malin Andersson, Global Vice President Wound Care R&D.
Malin Andersson, Global Vice President Wound Care R&D.

Mölnlycke, ett världsledande företag inom medicinteknik, utvecklar lösningar för att förbättra vårdkvaliteten i alla vårdmiljöer. Nu står företaget inför ett kompetensskifte när man vill utveckla nästa generations sårvård med ny teknik.

– Det handlar om att alla sår ska få optimal behandling, genom att rätt diagnos och rätt beslut kring behandling görs vid rätt tidpunkt. Man pratar om ”smarta sårvårdsprodukter”, där digitala lösningar och sensorer kan komma att vara mycket viktiga komponenter. Vi är övertygade om att detta är en del av framtiden inom sårvård, säger Malin Andersson, Global Vice President Wound Care R&D. 

För Investor-ägda Mölnlycke är sårvård (Wound Care) det största av företagets fyra affärsenheter, där Operating Room Solutions, Gloves och Antiseptics är de andra. Det Göteborgs-baserade företaget har en lång och stolt historia inom sårvård. Det var Mölnlycke som förändrade sårbehandlingen i grunden när man i början av 90-talet utvecklade Safetac®-teknologin, en lösning som innebär både mindre smärta och minskade skador på huden för patienten vid förbandsbyten.

– Vi drivs av ett starkt kundfokus och innovationsanda. Det finns en passion och drivkraft att göra skillnad för patienter och sjukvården med våra produkter och lösningar, säger Malin. 

Mölnlycke är ett globalt företag med ungefär 8 000 anställda världen över, en storlek som möjliggör snabba beslut och öppenhet för att testa nya lösningar. Det blev tydligt under pandemins första tid, där företaget var snabbt att ställa om och hitta flexibla lösningar för att stötta sjukvården i en svår situation samtidigt som nya arbetssätt för den egna personalen utvecklades.

Behov av kompetensskifte

Mölnlycke bedömer att sårvårdsbranschen nu står inför ett teknikskifte, där ny teknik skulle kunna innebära digital diagnostisering och övervakning av sårläkningen sker i realtid. Om sådan teknik utvecklas och förfinas skulle läkningstiden av ett sår kunna bli kortare samtidigt som effektiviteten i vården för kroniska och svårläkta sår förbättras.

Mölnlycke ser ett stort behov av en rad olika kompetenser för att kunna driva på teknikskiftet. Det handlar dels om ingenjörer med erfarenhet av att jobba med kundnära produktutveckling av sjukvårdsprodukter med erfarenhet inom nya material, konstruktion och industriell design, men också att knyta till sig personer från andra branscher med kompetens inom t.ex. sensorteknik, elektronik och mjukvara. 

Det handlar om långsiktiga kunskapsinvesteringar, betonar Malin, och menar att det är en trygghet att ha en ägare som Investor, som har ett långsiktigt perspektiv och en stor tro på forskning och utveckling.

– Det är en spännande resa vi har framför oss. Vi vill göra skillnad inom sårvården och söker nya taggade medarbetare som vill vara med oss och förverkliga den här visionen, avslutar hon.

Läs mer om de tjänster inom produktutveckling som finns tillgängliga på Mölnlycke just nu.

Om Mölnlycke:
Mölnlycke är ett världsledande företag inom medicinteknik, som designar och levererar lösningar för att förbättra vårdkvaliteten i alla vårdmiljöer – från sjukhuset till hemmet. Mölnlycke har ungefär 8000 anställda världen över och ägs till 99% av Investor. 

Vill du veta mer om de lösningar som Mölnlycke erbjuder för att förbättra vårdkvaliteten, läs här.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mölnlycke och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?