Annons

Europabörser: Oro i Italienska banker

Europabörserna pendlade mellan plus och minus i måndagshandeln och stängde till slut i positivt territorium. Rusning i olja gav stöd samtidigt som sydeuropeiska banker hade det svårare.

Euro Stoxx 600 steg 0,3 procent. Franska CAC40 var upp 0,6 procent och tyska DAX 0,2 procent högre.

Måndagen innebar den tionde sessionen i följd där indexen på daglig basis alternerade mellan plus och minus, den längsta sammanhängande perioden sedan maj 2013.

En mer trendande riktning uppvisade oljan, som avancerade över 3 procent. Köparna blev aktiva sedan Iran signalerat att Opec kommer att komma överens om att minska utbudet.

I Sydeuropa var banker under press. Italienska Monte dei Paschi handelsstoppades efter ett initialt fall på drygt 5 procent. Opinionsundersökningar pekar mot ett nej i folkomröstningen den 4 december i Italien och att regeringen i så fall faller.

Credit Suisse skriver att det gäller att förbereda sig för det värsta och ett nyval under våren.

"Vid ett nyval räknar vi med att pågående återkapitaliseringar kan komma att bordläggas eller bli omöjliga att genomföra", skriver Credit Suisse.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?