1515
Annons

Europabörser: Lyxmärket Burberry rasar i London

Europabörserna backade på onsdagen och det regionala samlingsindexet Stoxx Europe 600 tappade 0,1 procent.

Den brittiska lyxklädestillverkaren Burberry fanns i botten av breda europeiska samlingsindexet med en nedgång på 9,3 procent. Tappet kom efter klart svagare försäljning än väntat under det tredje kvartalet.

FTSE 100-indexet i London backade 0,4 procent.

Eventbolaget UBM steg 12 procent efter nyheten att bolaget går vidare med samtal om ett eventuellt samgående med Informa. Informa backade samtidigt 5,7 procent.

Nätmodehandlaren Zalando steg 4,9 procent i Frankfurt efter att ha rapporterat att försäljningen för det fjärde kvartalet preliminärt uppgick till 1.323-1.345 miljoner euro, motsvarande en tillväxt på 21,2-23,2 procent.

Tyska DAX-indexet sjönk 0,5 procent för dagen. Bland förlorarna fanns Merck, Volkswagen och Prosieben, ned 1,6-1,8 procent.

I Paris backade CAC 40-index 0,4 procent, italienska FTSE-MIB var oförändrad och spanska IBEX 35 backade 0,5 procent.

Innehåll från Södertälje Science ParkAnnons

Viktigt med delad vision för hållbara leverantörskedjor: ”Hållbarhet nödvändigt ur ett affärsperspektiv”

Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.
Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.

Stora företag har börjat ställa allt högre krav på att hela leverantörskedjan är hållbar. Att jobba med hållbarhet är alltså nödvändigt ur ett affärsperspektiv.

– För oss är det helt avgörande att våra leverantörer delar vår vision om hållbara transportlösningar, förklarar Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.

Södertälje Science Park erbjuder flera affärsutvecklingsprogram för industriföretag

Inom en snar framtid kommer Scanias lastbilar och bussar inte längre ha avgasrör. Det betyder att mycket av de koldioxidutsläpp som bolaget traditionellt har haft försvinner – men också att nya typer av koldioxidutsläpp uppstår.

– De utsläppen kommer framför allt att komma från leverantörskedjan, vilket innebär att vi behöver fortsätta att ta steg mot ökad hållbarhet tillsammans med våra leverantörer. Tidigare har vi främst fokuserat på de leverantörer vi har direktkontakt med, men nu jobbar vi även med deras underleverantörer. På så vis kan vi hitta de ställen i vårt långa leverantörsled där det stora klimatavtrycket finns, berättar Andreas Follér.

”Vi kommer att arbeta hela vägen ner i gruvorna”

Framöver kommer Scania att fokusera på fyra ”hotspots” för utsläpp i sitt miljöarbete – batterier, stål, gjutjärn och aluminium – som de vill ska vara 100 procent gröna år 2030.

– Det här kommer vi att arbeta med hela vägen ner till gruvorna, till själva råvaran. Vi har en aktiv dialog med leverantörerna och tränar, stöttar och utbildar dem. Vi ser det som att vi gör det här tillsammans, säger Andreas Follér.

– Det är säkert så att vissa leverantörer kommer att falla bort de närmsta tio åren eftersom de inte delar våra hållbarhetsambitioner. Samtidigt arbetar de flesta av våra nyckelleverantörer åt samma håll som oss. Det handlar egentligen inte om att vi ställer de kraven, utan att hela världen gör det, tillägger han.

Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park.
Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park.

Hållbarhetsprogram för företag

Scania är, tillsammans med AstraZeneca, KTH och Södertälje kommun, huvudpartner till och grundare av Södertälje Science Park, som är en mötesplats för hållbar produktion. Bland annat driver Södertälje Science Park ett hållbarhetsprogram för små och medelstora företag.

– Många av de företag som deltar i programmet är underleverantörer till större företag. De vet att det är nödvändigt att jobba med omställningen mot en hållbar värld, men vet inte alltid i vilken ände de ska börja. Därför hjälper vi dem att göra en översyn av sitt företag och hur de kan jobba med hållbarhet kopplade till de globala målen, säger Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park, och tillägger:

– Det är genom att ställa om till en mer hållbar produktion som de kan fortsätta vara relevanta på marknaden.

Läs mer om hållbarhetsprogrammet för små och medelstora företag 

Mer från Södertälje Science Park

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Södertälje Science Park och ej en artikel av Dagens industri

USA-räntorna sjunker – kronan stärks mot dollarn

Amerikanska räntor sjönk efter den svenska stängningen i går samtidigt som dollarn har blivit något svagare mot både yen och euro. Oljeterminerna fortsätter uppåt efter beskedet att Opec+ sänker sin produktion. Kronan är 8 öre starkare mot dollarn och drygt 2 öre starkare mot euron.

Tidigt på torsdagsmorgonen är den tvååriga USA-räntan 5 punkter ned till 4,15 procent, medan den tioåriga räntan är 4 punkter lägre på 3,74 procent.

På onsdagseftermiddagen grumlades hoppet om att arbetsmarknaden i USA håller på att svalna, efter att en något högre än väntat ISM-rapport visat en uppgång i sysselsättningsindex för tjänstesektorn.

”Optimismen som stärkte finansmarknaderna tidigare i veckan avtog när amerikanska data fortsatte att uttrycka behov av ytterligare, avgörande åtgärder från centralbanken”, sade analytiker på ANZ till Reuters.

”Uppmärksamheten är nu starkt fokuserad på arbetsmarknadsrapporten för september... Marknaden behöver ställa in sig på en stark siffra”, tillade ANZ.

Fed-chefen i Atlanta, Raphael Bostic, sade på onsdagen att han förespråkade att höja räntorna till 4,5 procent i slutet av året, vilket innebär ytterligare 125 punkters åtstramning, för att därefter göra en paus. Hans motsvarighet i San Francisco, Mary Daly, varnade för att förvänta sig några räntesänkningar 2023.

”Inflationsrädslan kan dämpas men sedan förvandlas den till tillväxträdsla och det blir ett problem för företagens vinster”, sade Emily Roland, investeringsstrateg på John Hancock Investment Management, i en intervju med Bloomberg TV.

”Även om räntorna faktiskt faller är det förmodligen för tidigt att säga ge klartecken för aktier”, fortsatte hon.

I eftermiddag blir det USA-data i form av Challengers varselstatistik och veckosiffrorna över antalet nyanmälda arbetslösa.

Fed-företrädarna Charles Evans, Lisa Cook och Loretta Mester ska tala vid olika tillställningar under torsdagen.

Asiatiska börser är blandade på torsdagen, japanska räntor är stabila och yenen har stärkts något mot dollarn.

Kina håller fortsatt helgstängt.

Sent på onsdagen avfyrade Nordkorea ytterligare två ballistiska robotar, vilket fördömdes av såväl Japan, Sydkorea som USA.

På valutamarknaden handlas dollarn nu runt 144:6 mot yenen, jämfört med 144:7 vid svensk stängning i går, medan euron har stärkts till 0:992 mot dollarn (0:985).

Kronan är 8 öre starkare mot dollarn och drygt 2 öre starkare mot euron.

Vice Riksbankschef Martin Flodén försvarar i en intervju med Svenska Dagbladet Riksbankens chockterapi och säger att kronan är ”omotiverat svag”.

På torsdagens europeiska makroagenda hittar vi bland annat KPI från Nederländerna, industriorder från Tyskland och från euroområdet detaljhandeln i augusti.

ECB publicerar protokollet från det senaste räntemötet strax efter lunch.

Här hemma väntar en hel del SCB-statistik, som BNP-indikatorn, industriorder, produktionsvärdeindex och hushållens konsumtion.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera