Annons

Europabörser: London lyftes av gruvbolag

Europabörserna inledde veckan negativt med undantag för den i London, som lyftes av gruvbolag och allmän optimism kring den brittiska ekonomin. Bank- och finanssektorn tyngde mest, medan it- och konsumentbolag steg.

Strax före stängning var Euro Stoxx 50 ned 0,4 procent, CAC40 ned 0,5 procent och DAX ned 0,3 procent, med alltjämt låg handelsvolym i väntan på rapportfloden och med energi och bank som sämsta sektorer. I energisektorn noterades oljan ned ett par procent efter oro för utbudsökningar, i sin tur efter att antalet aktiva riggar i USA visade sig ha ökat för tionde veckan i rad.

FTSE 100 i London var däremot upp 0,3 procent, med British American Tobacco och gruvbolaget Glencore som främsta draglok. För den förstnämnda aktien handlade det om en rekommendationshöjning från RBC som lyfte aktien med cirka 1,6 procent.

Glencore-aktien i sin tur kan stiga ytterligare trots fjolårets uppgång på mer än 200 procent, enligt Barclays, som på måndagen ersatte Boliden med Glencore som sin europeiska sektorfavorit. Banken prisar den vändning som Glencore-vd:n Ivan Glasenberg har lyckats genomföra. Aktien steg 3,3 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?