Annons

Europabörser: Energi och kemi drog upp i Tyskland

De flesta Europabörser började fredagen försiktigt, men utvecklades starkare mot slutet av handelsdagen. Det breda regionala indexet Stoxx 600 stängde till slut 0,5 procent högre.

Tyska DAX steg 1,0 procent och bidragande till uppgången var bland andra storbankerna samt biltillverkarna, även om indexet toppades av kraftbolaget E.On som steg 2,3 procent. Även kemibolaget Bayer klättrade med drygt 2 procent. Deutsche Bank stärktes 1,8 procent och Commerzbank stängde 1,5 procent högre. Bland fordonstillverkarna var BMW bäst med en uppgång på 1,7 procent, medan Daimler steg 0,8 procent. Mot strömmen i bilsektorn gick Volkswagen som tappade 0,2 procent.

Parisbörsens CAC 40 steg med 0,7 procent på fredagen. Mediebolaget Vivendi lyfte nära 3 procent och var därmed klart bäst bland storbolagen, men även i Frankrike gick det hyggligt för biltillverkarna då Renault handlades upp 1,2 procent och Peugeot 1,5 procent.

Torsdagens stora vinnare TechnipFMC rekylerade nedåt och sjönk 1,6 procent, medan en annan torsdagsvinnare, hotellkedjan Accor, var oförändrad.

I London var FTSE100 upp 0,7 procent och uppgången var bred. Bland topparna fanns exempelvis tv-bolaget ITV och gruvbolaget Anglo American, som lyfte 3,6 och 2,6 procent.Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?