Annons

Europabörser: Bilaktier mot strömmen

Veckans aktievinnare i efterdyningarna av valvinsten för Donald Trump blev fredagens förlorare, vilket pressade Europabörserna som stängde i rött.

Euro Stoxx 600 sjönk 0,5 procent. Franska CAC40 minskade 1,1 procent medan tyska DAX var upp 0,3 procent hjälpt av fordonsrelaterat.

"Marknaden tar en andhämtningspaus där investerare funderar över de bredare konsekvenserna av Trumps seger. Förhoppningsfasen börjar övergå till en leveransfas", sa Witold Bahrke, makrostrateg vid Nordea i Luxemburg, till Bloomberg News.

Onsdagens valseger för Donald Trump, med lovord om en företagarvänlig politik, ledde instinktivt till köptryck i konjunkturkänsliga tillgångar som verkstad och industrimetaller.

På fredagen vände pendeln med breda säljflöden i nämnda tillgångar vilket pressade börsindexen. Att oljan föll på stigande Opec-produktion i oktober bidrog också till aktiepressen.

Bilaktier gick motströms i spåren av republikanernas positiva inställning till fossila bränslen. Fiat-Chrysler, som får en stor del av sina intäkter från USA, steg 5,5 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?