1515
Annons

Europabörser: Bankoro ett sänke

Europabörserna trendade söderut på onsdagen och stängde till slut på minus. Sydeuropeiska banker bidrog till börspressen.

Euro Stoxx 600 sjönk 0,3 procent. Franska CAC40 var ned 0,4 procent medan tyska DAX var oförändrat.

"Även om en underton av traditionell årsskifteshausse finns kvar, återstår frågan kring räddningen av Monte dei Paschi. Det är ett hinder för julrallyt", skrev Mike van Dulken, analytiker vid Accendo, i en kommentar.

Banco Popular Español föll 6 procent och var således sämst presterande inom Euro Stoxx 600-index. En dom från EU-domstolen kan enligt Bloomberg innebära att spanska långivare kan behöva återlämna flera miljarder euro till bolånekunder som har fått betala för höga räntor.

Ännu sämre gick det för Monte dei Paschi som rasade 10 procent i Milano. Krisbankens plan att dra in 5 miljarder euro från privata investerare kommer av allt att döma att misslyckas. Den italienska staten väntas därmed ta över banken.

Banken ska ha misslyckats med att finna en ankarinvesterare och den italienska staten måste nu träda in. Detta kommer att leda till förluster för obligationsinnehavare, enligt Fast FT.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?