Annons

Europabörser: Banker förlorare

De ledande europeiska börserna uppvisade varierande men tämligen beskedliga minusnoteringar på tisdagen.

Sektormässigt hamnade banker och telekom i botten medan exempelvis fastigheter steg något.

Det breda regionala indexet Stoxx Europe 600 retirerade 0,2 procent.

Det tyska storbolagsindexet DAX var också ned 0,2 procent. Här tyngde Deutsche Telekom med en nedgång på drygt 1 procent. Bland bankerna tappade landets största bank Deutsche Bank 1,6 procent medan Commerzbank föll runt 1 procent.

Bästa tyska sektor var fastigheter då Vonovia var upp 0,8 procent. Energi-aktier var också högre då RWE steg 0,7 procent.

Det franska storbolagsindexet CAC40 tappade 0,5 procent.

På förlorarlistan fanns banken Societe Generale som backade 1,4 procent. Detaljhandelsbolaget Carrefour sjönk 1,2 procent. På plus hamnade bland annat biltillverkarna Renault och Peugeot. Även kosmetikajätten L'Oréal steg marginellt.

I London var FTSE 100 0,3 procent lägre. Här återfanns British Telekom i botten med 1,6 procents minus. Även sektorkollegan Vodafone föll med 0,5 procent.

Bästa brittiska sektor var fastigheter. Här steg British Land med 0,8 procent. Även Hammerson var upp med 0,5 procent.

I Italien höll sig Milano-börsen på mattan med en slutnotering kring oförändrat under tisdagen efter måndagens nyvalsoro som tyngde landets bankaktier framför allt.

Innehåll från Svensk FöretagsFörmedlingAnnons

Nya förväntningar gör förvärven mer komplexa

Digitalisering och fler krav på data, automatisering och hållbarhet gör företagstransaktioner alltmer komplexa. Peter Granborn, transaktionsrådgivare på Svensk FöretagsFörmedling, berättar om vikten av stöd och noggrannhet.

Peter Granborn, partner och transaktionsrågivare hos Svensk FöretagsFörmedling, förklarar att, utöver nya krav, så är fler företagare idag mer pålästa och konkurrensen vassare. Det gör att en försäljning snabbt kan bli ett svåröverskådligt pussel.

– Våra uppdragsgivare är mer pålästa, mer innovativa och vill göra fler affärer. Idag har många en egen, väloljad organisation med tydliga kriterier för förvärv och med korta beslutsvägar. Då gäller det för den andra parten att hänga med, säger han.  

Markus Brunskog, delägare och ordförande i Brunskoggruppen AB, håller med.

– Vi har provat att sköta transaktioner själva eller med stöd av enbart jurister, och det är svårt. Det behövs en professionell part som tar ett helhetsgrepp och sköter alla delar av processen när det gäller affären, men också det som rör kunder, leverantörer och andra som påverkas, säger han.

Att tänka på om du ska sälja ditt företag 

Helheten viktig i en transaktionsprocess

Brunskoggruppen AB överlät i uppdrag till Svensk FöretagsFörmedling att avyttra ett dotterbolag med tredjepartslogistik och tillhörande fastigheter.

– Transaktionen är en omfattande process med många viljor och förväntningar. Därutöver märker vi att det nu oftare uppkommer viktiga hållbarhetsdiskussioner och frågor om automatisering. Det behövs någon som håller i taktpinnen och sköter helheten, och det gjorde Svensk FöretagsFörmedling på ett mycket bra sätt, säger Markus Brunskog. 

Svensk FöretagsFörmedling tar sig an varje transaktion metodiskt och individanpassat, oavsett vilken typ av företag som förvärvas eller säljs. Ingen transaktion är den andra lik, förklarar Peter Granborn. Det finns fallgropar, som att inte hitta rätt köpare, att vänta för länge med beslut, att veta vilken information som är viktig, att missa synergier, att ge fel intryck och mycket mer. 

– Men viktigast är helt klart förtroendet och tilliten mellan samtliga parter. Där kan det ibland vara svårt att lita på sin känsla, tillägger han. 

Svensk FöretagsFörmedling fokuserar på medelstora kvalitetsbolag med god lönsamhet och erbjuder heltäckande lösning och stöd, från analys och värdering till förhandling och avtal. 

– Vi ger trygghet. Vi har ett mycket bra systemstöd och de olika kompetenser och den erfarenhet som finns i vår organisation är oerhört värdefull, säger Peter Granborn. 

Se våra senaste överlåtelser här  

Om Svensk FöretagsFörmedling

Svensk FöretagsFörmedling finns lokalt representerade över hela Sverige och är en entreprenörsledd oberoende transaktionsrådgivare inom försäljning och förvärv av företag och kommersiella fastigheter. Över 4 500 framgångsrika transaktioner har genomförts sedan starten 1979 där Svensk FöretagsFörmedling är rådgivare till privatägda företag, börsbolag och investerare på både köpar- och säljarsidan. 

Läs mer om Svensk FöretagsFörmedling här eller kontakta en rådgivare nära dig. 

 

Mer från Svensk FöretagsFörmedling

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Svensk FöretagsFörmedling och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera