ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Europa vänder ryggen åt Trump - ”försämrats mycket drastiskt”

Efter sommarens ”vapenvila” har tonen åter höjts i handelsbråket mellan EU och USA. Samtidigt pågår konflikter om Nato, Iran och klimatet som tvingar EU att se över förhållandet med grannen i väst.

”Inget kommer att bli sig likt”, säger Mats Karlsson, direktör på Utrikespolitiska institutet.

Donald Trump avvisade på torsdagen en invit från EU:s handelskommissionär Cecilia Malmströms att avskaffa tullar på bilar. I stället sa han att EU:s handelspolitik är ”nästan lika dålig som Kinas”, enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker svarar att EU inte låter någon diktera dess handelspolitik. Om Washington inför biltullar, ”då gör vi det också”, sa han på fredagsmorgonen till tyska tv-kanalen ZDF.

”Läget mellan EU och USA är väldigt ansträngt, mer än på väldigt länge. Det är inte längre bara ett konfliktområde i taget, som kärnvapen på 1960-talet och jordbruksexport på 1970-talet, utan många konflikter samtidigt”, säger Josef Janning, chef för tankesmedjan European Council on Foreign Relations i Berlin.

En del är EU:s fel.

”Europa har förträngt säkerhetspolitiken. Som européer ofta gör har vi stått vid sidan och väntat för att se om det verkligen blir så illa.”

Josef Janning tror inte på tankar att skapa ett europeiskt alternativ till det internationella betalningssystemet Swift för att minska beroendet av USA och dollarn.

”Handelsströmmarna är så sammanknutna att det inte hjälper. Airbus kan ändå inte sälja flygplan till Iran, om de vill fortsätta sälja till USA.”

Josef Janning tror inte att det blir någon snabb återgång till den gamla ordningen. 

”Även utan Trump har USA börjat spela allt mer geopolitiskt. Rivalerna tänker likadant. Där USA använder maktspråk är Kina kanske lite mer lågmält, men det finns en maktfixering i båda länderna. Det gäller även andra länder, Ryssland absolut, och Turkiet”, säger Josef Janning.

Henrik von Sydow, omvärldsanalytiker på Carnegie Private Banking, ser stora faror.

”Den transatlantiska relationen försvagas i retoriken. Det blir stora konsekvenser för Europa om det också sker i realiteten. Det är negativt för investeringsmiljön med ökad osäkerhet om handelsfriktion och mer ekonomisk nationalism i USA."

Den stora risken är att Donald Trump överger internationella institutioner. 

”Han har backat ut ur både Parisavtalet och Iranavtalet. Om han sätter WTO ur spel utmanas regelsystemet. I det ligger risker för större sammanbrott i världshandeln”, säger Henrik von Sydow.

Utrikespolitiska institutets direktör Mats Karlsson varnar för en stökig period om hoten blir realitet.

”Förhållandet mellan EU och USA har försämrats mycket drastiskt. Det är oroande för Europa, som redan har svåra frågor att hantera, som brexit, Polen och Ungern och migrationskrisen.”

Till det kommer den ryska politiken.

”Ryssland har brutit mot internationella överenskommelser genom inblandning i Ukraina, amerikanska val och antagligen även europeiska. Ryssland är inte en spelare man kan lita på. Om USA tar mindre ansvar finns det ingen som EU kan vända sig till.”

Kan vi lita på USA längre?

”När jag pratar med kloka människor i den här administrationen och från den tidigare vill de gärna framhålla att 'det är en extrem situation med Trump, det kommer att gå över'". Men inget kommer att bli sig likt”, säger Mats Karlsson.

Samtidigt finns krafter i Washington som försöker hålla dörren mot EU öppen.

”De under Trump har hållit handelsfrågorna från att slå mot EU. Det är lättare att skälla på Mexiko eller Kina”, säger Mats Karlsson.

EU-ledarna har redan börjat distansera sig från USA. 

Frankrikes president Emmanuel Macron försöker etablera sig som EU-ländernas ledare samtidigt som Tysklands förbundskansler Angela Merkel är märkbart försvagad efter fjolårets val. Han uppmanade i måndags EU-länderna att öka försvarsutgifterna.

I veckan har Emmanuel Macron sökt stöd i Danmark och Finland. Nästa vecka ska han bland annat träffa just Angela Merkel och troligen prata bland annat USA.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies