1515

Europa: Trist slut på veckan med bank i botten

De ledande Europabörserna avslutade veckan svagt efter att fredagen stängt i rött. Marknadsbedömare hänvisade bland annat till politisk osäkerhet. Press kom främst från bank och energi.

Indexet Euro Stoxx 600 minskade 0,7 procent. Franska CAC40 sjönk 0,8 procent och DAX var ned 1,1 procent i Frankfurt.

"Politisk osäkerhet är den enda förklaringen till börsnedgången. Prisskillnaden mellan franska och tyska statsobligationer ökar", sade en aktiemäklare vid en europeisk bank, till Marketwatch.

Banker, den sektor som är mest känslig för ränteskillnader, föll över 1 procent medan basic resources-gruvbolag också gick svagt. Båda sektorerna har utvecklats starkt i börsuppgången efter att Donald Trump vann presidentvalet i november.

Vidare varnade UBS på fredagen för att franska aktier omgärdas av ett "alltför stort lugn" med tanke på den inverkan som osäkerheten kring valet har haft på statsobligationer.

Att brittiska Standard Chartered och Royal Bank of Scotland sjönk 2,2 respektive 4,4 procent på svaga bokslutsrapporter bidrog också till pressen på sektorn.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?