Europa: Rekyl i oljepriset lyfte BP

Efterfrågan på aktier var hyfsat god på Europabörserna, som stängde fredagen strax ovan nollan. Sjunkande räntor hjälpe fastighetsaktier samtidigt som oljan gav stöd till energisektorn.

Euro Stoxx 50 ökade 0,3 procent vilket betyder plus 2,1 procent för veckan för det breda indexet. Franska CAC40 var upp 0,3 procent, liksom tyska DAX.

Europeiska aktier har stigit under veckan till nivåer nära årshögsta. Onsdagens amerikanska räntehöjning har hjälpt banker högre samtidigt som den svagare euron lockat in köpare i verkstadsaktier. Euro Stoxx 600 bankindex är upp 1,3 procent för veckan.

På räntefronten sjönk den tyska tioåringen med 0,3 procent vilket gav stöd till den räntekänsliga fastighetssektorn. Efter två dagar med nedgång rekylerade oljan vilket bidrog till att tungviktaren BP steg 1,4 procent i London.

Enligt mediauppgifter befinner sig Sanofi i samtal med Actelion om att köpa läkemedelsbolaget för kring 30 miljarder dollar. Syftet med ett förvärv uppges vara att Sanofi vill täcka upp för patentutgångar på nyckelprodukter för bolaget. Actelion rusade 11 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?