1515
Annons

Europa: Branta fall på börserna

Onsdagens nedgång på Europabörserna var den största sedan Donald Trump vann det amerikanska presidentvalet för ett drygt halvår sedan. Sedan strax före valet har visserligen börserna stigit med drygt 20 procent.

Presidenten själv utmålades som orsak till det negativa sentimentet, eftersom en politisk kris har uppstått i kölvattnet av en rapport om att han skulle ha bett den nu avskedade FBI-chefen James Comey att lägga ned en utredning om en tidigare topptjänsteman.

"Riskaptiten har fått sig en törn, och rådande oreda spär på oron för Vita husets förmåga att få igenom sin politik, något investerarnas tålamod blir allt lägre med", skrev Accendo Markets i en not.

Euro Stoxx 50-indexet var ned 1,7 procent strax före stängning. Tyska DAX och franska CAC40 var ned 1,4 respektive 1,7 procent, medan Milanobörsen var ned cirka 2,5 procent tyngd av banker. Den italienska banken UBI var ned mer än 5 procent, med hög blankningsaktivitet enligt Bloomberg.

Londonbörsen klarade sig bättre, och nedgången för FTSE 100-indexet begränsades till 0,3 procent med flythjälp från olje- och energiaktier. Nordsjöoljan steg markant på eftermiddagen efter lagerstatistik från USA som vittnade om minskande depåer i kölvattnet av Opecs utbudsbegränsningar.


Aventuras förlust ökade under kvartalet

Aventura, som är en Kinafokuserad e-handels- och varumärkesaccelerator, redovisar intäkter på 14,6 miljoner kronor för det första kvartalet 2022 (12,3). 

Rörelseresultatet uppgick till -7,6 miljoner kronor (-2,7) medan resultatet per aktie uppgick till -2:10 kronor (-0:98). 

Vd Gustav Åström framhåller att perioden januari-mars generellt sett är en relativt svag period inom e-handelsindustrin efter årets största shoppinghelger under november och december. 

”Med ett utmanade kvartal bakom oss är vi i färd med att slutföra ett antal nya partnerskap, så vi förväntar oss att kunna växla upp tillväxten under Q2 och Q3 enligt plan. Det förutsätter dock att Kina relativt snabbt får bukt med pågående smittspridning av Covid och inte hamnar i en nedåtgående spiral med utökande och återkommande lock-downs”, fortsätter Gustav Åström.  


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?