Annons

Euroområdets industri- och tjänstesektor ökar farten

Ett snabbestimat över euroområdets kombinerade inköpschefsindex (Composite PMI) steg till 57,5 i november, jämfört med 56,0 föregående månad.

Förväntningarna pekade mot ett index på 56,0, enligt Bloomberg News prognosenkät.

Inköpschefsindex för tillverkningsindustrin steg till 60,0 från 58,5 föregående månad. Analytiker hade väntat sig ett index på 58,2.

Inköpschefsindex för tjänstesektorn steg till 56,2 jämfört med 55,0 föregående månad. Analytiker hade väntat sig ett index på 55,2.

Chris Williamson, chefekonom vid IHS Markit, säger i en kommentar att budskapet från senaste PMI-undersökningen är tydligt: det går bra nu.

Så här långt ligger PMI på nivåer som signalerar en BNP-ökning på 0,8 procent under fjärde kvartalet, vilket skulle avsluta det bästa året på tio år.

"Jobb skapas i snabbaste takten sedan IT-boomen, trots denna uppgång i kapacitet har företag svårt att möta efterfrågan. Orderböckerna växer i snabbaste takten på mer än tio år", säger Chris Williamson, som också noterar att priserna stiger i en ökad takt.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?