1515

Euroområdet: Kombinerat PMI över förväntan

Ett snabbestimat över euroområdets kombinerade inköpschefsindex (Composite PMI) steg till 56,7 i september, jämfört med 55,7 föregående månad.

Förväntningarna pekade mot ett index på 55,6, enligt Bloomberg News prognosenkät.

Inköpschefsindex för tillverkningsindustrin steg till 58,2 från 57,4 föregående månad. Analytiker hade väntat sig ett index på 57,2. Noteringen i september var den högsta på 77 månader.

Inköpschefsindex för tjänstesektorn steg till 55,6 jämfört med 54,7 föregående månad. Analytiker hade väntat sig ett index på 54,8.

Chris Williamson, chefekonom vid IHS Markit, säger i en kommentar att euroområdet avslutade sommaren med ett "utbrott av aktivitet", och att PMI signalerar förnyad kraft till en redan imponerande tillväxt i produktion, orderböcker och sysselsättning under september.

"Undersökningsdata pekar mot en BNP-tillväxt på 0,7 procent under tredje kvartalet, med tilltagande momentum som bådar gott för ett starkt slut på året", sade han.

Chris Williamson noterar samtidigt att den starkare euron angavs som orosfaktor för tillverkningsindustrin, men det verkar hittills endast haft en blygsam påverkan på exporten.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?