1515

Euron nära högstanivåerna

USA-räntorna steg efter svensk stängning på tisdagen till omkring 2,46 punkter samtidigt som Euron handlas nära högstanivåerna i september som i sin tur var starkaste noteringen sedan tidigt 2015.

Förra året var eurons starkaste mot dollarn sedan 2003 och 2018 har börjat starkt efter bland annat industri-PMI för euroområdet som steg till definitiva 60,6 i december.

Valutan fick också stöd av kommentarer från Benoit Coeure, ledamot i ECB:s direktion, som i helgen sade att det med tanke på var ekonomin befinner sig finns en rimlig chans att den förlängning av QE-programmet som beslutades i oktober blir den sista.

ECB-rådet har gjort klart att programmet kan förlängas om inflationen överraskar på nedsidan, samtidigt som de har många instrument att använda om inflationstrycket tilltar.

Förtroendet för att inflationen stiger mot målet på medellång sikt berättigar en gradvis och försiktig rekalibrering av penningpolitiken.

"Marknaden måste förstå att QE inte kommer att finnas för alltid", sade han.

En synkroniserad global återhämtning har lett till att flera länders centralbanker rör sig mot stramare penningpolitik vilket stärkt valutorna mot dollarn.

Marknadens fokus ligger nu på den globala trenden mot mer synkroniserad normalisering av penningpolitik, sade Heng Koon How, chef för marknadsstrategi vid United Overseas Bank, till Reuters.

"Det är penningpolitisk normalisering överallt som kommer ikapp Fed och det är därför dollarn är svag", sade Heng.

Fokus på onsdagen ligger på industri-PMI från ISM. Indexet har varit i en stigande trend sedan presidentvalet november 2016 och noterats till 13-årshögsta nivåer under hösten. Har nu backat två månader i rad, men förra månaden steg de viktiga delindexen för produktion och order. ISM väntas nu ha sjunkit marginellt till 58,1 i december från 58,2 i november.

Senare på kvällen riktas blickarna mot protokollet från Fed-mötet i december då centralbanken höjde räntan för tredje gången 2017.Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?